

Muffinki bananowe z białą czekoladą
SKŁADNIKI:
mąka pszenna [2 szklanki]
proszek do pieczenia [1 łyżka] (płaska)
cukier [3 łyżki]
sól [0.5 łyżeczki]
jajka [1 szt.] (duże)
mleko [1 szklanka]
olej rzepakowy [0.5 szklanki] (lub tyle samo stopionej margaryny)
tabliczka[ 100 gram] białej czekolady
banan [4 szt.] (dojrzałe)
Przygotowanie:
Jak w przypadku większości muffinów najpierw mieszamy w jednej misce składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
Następnie w drugiej misce lekko roztrzepujemy jajko, mleko, olej tudzież masło, pokruszoną(ale niezbyt drobno) czekoladę oraz obrane ze skórki banany pokrojone w półplasterki.
Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie, ale tak aby nie było widać mąki.
Wylewamy masę do foremek na muffinki lub do papilotek do 2/3 wysokości foremki.
Pieczemy w 200 stopniach C aż zbrązowieją(około 15-18 minut).
Muffinki mają pyszny zapach bananów i lekko wilgotny środek. Najlepiej smakują na drugi dzień(o ile jakaś się uchowa;)
Muffiny z nutellą i migdałami
SKŁADNIKI:
masło [140 g]
cukier [0.75 szklanki]
jajka [3 szt.]
mąka pszenna [1.75 szklanki]
proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (płaskie)
Nutella [0.5 szklanki]
migdały [20 szt.] (lub orzechy laskowe, sparzone i obrane)
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać.
Wbijać jajka i dobrze rozmiksować po dodaniu każdego.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać orzechy lub migdały niezbyt drobno posiekane.
Wyłożyć do papilotek lub foremek na 2/3 ich wysokości.
Na górę każdej dać po dwie łyżeczki nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.
Piec w 160 - 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że nutella nie będzie nigdy sucha.
Babeczki są pyszne, orzechowe i mocno nutellowe


Muffinki z colą
SKŁADNIKI:
mąka pszenna [1 szklanka]
kakao [4 łyżki]
cukier waniliowy [1 op.] (ok. 16 gram)
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
cukier [1 szklanka] (niepełna)
jajka [2 szt.]
cola [1 szklanka]
margaryna [150 g] (lub masło)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy w misce z kakao, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cukrem.
W osobnej misce łączymy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę z jajkami i colą i lekko ubijamy trzepaczką.
Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy szybko łyżką lub trzepaczką.
Wylewamy masę do foremek lub papilotek do 2/3 ich wysokości.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Muffiny są mocno kakaowe i mają ledwie wyczuwalną nutkę coli. Znakomite jest to że są niesamowicie aromatyczne i wilgotne.