Pasztet wieprzowy wg Gabi
Składniki:
mięso gulaszowe (okrawki szynek, łopatki itp.) - 1 kg,
podgardle wieprzowe - 40 dag,
wątróbka (najlepsza drobiowa) - 30 dag,
bułki kajzerki (bułki zwykłe) - 5 szt. (2,5 szt.),
jaja - 5 szt.
marchew - 2 szt.
Przyprawy:
- pieprz czarny,
- gałka muszkatołowa,
- wegeta.
Dodatki
Co kto lubi np. pokrojona w kostkę papryka (im więcej kolorów, tym ładniej), pieczarki, ser żółty, por (wcześniej obgotowany) itp.
Sposób przyrządzenia:
Mięso oraz podgardle ugotować do miękkości razem z marchewką. Na 10 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Całość wystudzić i zemleć na maszynce na najmniejszych oczkach (2-3 mm) razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi kajzerkami. Dodać jaja, przyprawy i wyrobić na gładką masę wraz z dodatkami. Napełnić uprzednio grubo nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą, foremki - tzw. keksówki (ja stosuję jednorazowe) do ¾ wysokości. Wierzch wygładzić wilgotną dłonią. Piec w temp. 180-200°C przez 60 – 70 min. Na 20 min. przed końcem pieczenia wierzch foremki przykryć folią aluminiową (zapobiega spękaniu).