KUCHNIA WŁOSKA

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez pedro » piątek, 9 kwi 2010, 10:30

Noooooo .... Ja i Crael to jeszcze nie wszyscy :mrgreen:
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Crael » piątek, 9 kwi 2010, 11:30

No może trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem.
Jadam makarony i nawet lubię, aby niezbyt często. :lol: :lol: :lol:
Ale chodziło mi o to, że dla mnie niezrozumiałe są te wszystkie włoskie nazwy makaronów. Mają ponad 1000 określeń dla zwykłych klusek. Wstążki o szerokości 4 mm mają inną nazwę niż wstążki o szerokości np 6mm. Ja rozróżniam tylko nitki, wstążki, rurki, szpagetkę i "rury kanalizacyjne" to te najgrubsze rurki. Te lubię nadziewane nadzieniem mięsnym i zapiekane w sosie pomidorowo- -..../wpisać ulubione dodatki/
Albo z nadzieniem szpinakowo jajecznym zapiekane w sosie serowym.
pozdrawiam
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Wiedźma » piątek, 9 kwi 2010, 15:26

pedro napisał(a):Noooooo .... Ja i Crael to jeszcze nie wszyscy :mrgreen:


Powiedział pedro, zjadając makaron z serem :lol:
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Wiedźma » piątek, 9 kwi 2010, 16:17

A ja lubię takie różne makarony :) .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez wena » piątek, 9 kwi 2010, 22:51

Ja wolę nudle w rosole.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez 4ad69 » środa, 14 kwi 2010, 13:23

Jak to nikt nie lubi?
Ja uwielbiam, co prawda ostatnio nie jadam, bo dieta, dieta.....
Ale byłam regularną konsumentką "makaronizmów" i wszelakiej "włoszczyzny" ;)
Jak tylko rozpocznie się sezon (czytaj- skończę drastyczną część diety i zaświeci słońce), sporządzę oliwę smakową zawierającą twarde białe sery włoskie, kapary oliwi zioła itd. (pyszna z bagietką, serami, oliwkami i świeżymi ziołami).
Avatar użytkownika
4ad69
 
Posty: 6
Dołączył(a): środa, 14 kwi 2010, 11:42
Lokalizacja: Pszczyna/Bielsko/Górki k. Brennej

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » czwartek, 13 maja 2010, 18:18

Gnocchi z szałwią i parmezanem

Bardzo smaczne, banalnie proste...a tyle radości ;)

Obrazek

Składniki :

4 duże ziemniaki
1 jajo
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 pęczek świeżej szałwii
kilka łyżek startego parmezanu
masło do smażenia

Ziemniaki ugotowałam w mudurkach na parze. Jeszcze ciepłe obrałam ze skórki i przepuściłam przez praskę do puree, ale można też zwyczajnie utłuc tłuczkiem na gładką masę. Do ziemniaczków dodałam mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko, sól i zagniotłam na gładkie ciasto.
Z ciasta uformowałam cienki wałek i pocięłam w zgrabne kluseczki. Każdą kluseczkę należy przetoczyć po widelcu nadając jej rowki, po których później będzie spływało masełko albo jakiś sos.
Do osolonej wody z odrobiną oleju, wrzucić gnocchi i gotować . Gdy wypłyną na powierzchnię wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Następnie podsmażyć nasze gnocchi z na patelni z masłem i posiekaną drobno szałwią. Natychmiast podawać, posypane obficie świeżo startym parmezanem....
Smacznego !
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez elżbieta » czwartek, 13 maja 2010, 18:40

no ładne Ci to wyszło :) dobrze ,że się złamałaś ...a jakby to boczkiem przyrzucił ,to i pedro by zjadł :D
a ja tu będę zaglądać na te wstążki ,bo takie proste .szybkie dania są smaczne i dla leniwych gospodyń w sam raz :lol: też mam taki makaron wg Maćka w spisie potraw cyklicznych :P
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Chef Paul » czwartek, 13 maja 2010, 21:11

... lubię te "kluchy" z dodatkiem cienko pokrajanego na małe kawałeczki, wędzonego, podsmażanego boczusia i ... więcej sera :)
smakowitości :)
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Avatar użytkownika
Chef Paul
 
Posty: 171
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 18:09
Lokalizacja: Florida / Wielkopolska

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » czwartek, 13 maja 2010, 21:29

No właśnie trochę mało sera...:D ... ale jest to parmigiano reggiano także oszczędzam :lol:
A wyślij też kiedy jaki przepis...
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron