Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Postprzez Wiedźma » środa, 27 lut 2013, 19:44

Składniki
1 cebula - posiekana
3 ząbki czosnku - posiekane
1 łyżka oliwy
pieprz/sól
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sproszkowanej wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą)
ocet jabłkowy
sos Worcester
ketchup dobrej jakości (ja dodałam przecieru pomidorowego)
Wykonanie :
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, pieprzymy i odrobinę solimy,po kilku minutach dodajemy cukier, po chwili paprykę, kiedy składniki się podsmażą wlewamy trochę octu (ok. 1, 5 łyżki), kiedy odparuje dodajemy sos Worcester i ketchup (przecier pomidorowy). Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Sos przechowujemy w lodówce.



Świetny sos do np swojskiej kiełbaski, burgerów itd
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Postprzez tereklo » środa, 16 paź 2013, 20:27

Czy Worcester można czymś innym zastąpić?
Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Postprzez Wiedźma » czwartek, 17 paź 2013, 12:34

tereklo napisał(a):Czy Worcester można czymś innym zastąpić?

Ja bym użyła sosu sojowego :) .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Postprzez tereklo » sobota, 19 paź 2013, 18:23

Sos sojowy pół na pół z syropem z granatu - sosik wyszedł pyszny! Wiedźmo, dzięki za przepis.
Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Sos barbecue a'la Gordon Ramsay

Postprzez tereklo » niedziela, 20 paź 2013, 11:56

Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka


Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron