Strona 1 z 1

Pleciony rożek

PostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2015, 09:05
przez Wiedźma
Pleciony rożek

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cukru
5 dkg drożdży
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli

Nadzienie:
3 jabłka
20 dkg boczku wędzonego
10 dkg kiełbasy
2 cebule
łyżka majeranku
pieprz świeżo mielony
sól ziołowa


Przesianą mąkę wsypujemy do miski.Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru.Do mąki dodajemy jajka+żółtko, olej,szczyptę soli oraz wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą ziołową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm w kształt prostokąta. Na środek wykładamy nadzienie, brzegi ciasta nacinamy i zakładamy na siebie tak,aby utworzyły warkocz.Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadajemy mu kształt rogala.Pieczemy w temp.180 stopni C około 20 min.

Re: Pleciony rożek

PostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2015, 10:25
przez szamanicaaa
Ślicznie wygląda-tak wielkanocnie:D
A połączenie boczku,kiełbasy i ....jabłek musi być ciekawe-nie jadłam jeszcze takiego połączenia :)

Re: Pleciony rożek

PostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2015, 11:19
przez Wiedźma
szamanicaaa napisał(a):Ślicznie wygląda-tak wielkanocnie:D
A połączenie boczku,kiełbasy i ....jabłek musi być ciekawe-nie jadłam jeszcze takiego połączenia :)

"Dekoracja" specjalnie zrobiona na konkurs wypieków.Rzeczywiście połączenie jabłka i boczku to dla niektórych trochę dziwne połączenie :lol: ,ale warte spróbowania :).