Mazurek wielkanocny kajmakowy

Chleby, bułki, ciasta, ciasteczka i inne wypieki.

Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 28 mar 2013, 17:27

Ciasto:
-60 dag mąki
-40 dag masła
-20 dag cukru pudru
-4 żółtka

Mąkę dokładnie posiekać z masłem,dodać cukier puder-i nadal siekać.
Następnie dodać żółtka i zagnieść[krótko]. Nie należy długo wyrabiać.
Pieczemy z tego dwa placki-wokół każdego robimy dekoracyjny wałeczek z ciasta -aby potem kajmak nie spłynął.Pieczemy w 180-200 stopniach na złoty kolor.

Kajmak:
-2 szkl. tłustego mleka
-3 szkl.cukru
-2 cukry waniliowe[małe]
-6 dag masła
Mleko gotować z cukrem na wolnym ogniu[ok2 godziny].
Gdy jest dostatecznie gęste i brązowawe-dodać cukier waniliowy i masło-i dokładnie wymieszać.
Można sprawdzić czy kajmak jest dobry wylewając kroplę na talerzyk-i zobaczyć czy ładnie zastyga,czy nie jest zbyt lejący.
Na upieczone placki nakładam cieniutko swojski dzem[bez żelfixu]-może być też sklepowa marmolada.Smarujemy ciasto w środku-do wałeczków.Następie wylewamy kajmak- i gdy zaczyna gęstnieć-dekorujemy.

Obrazek

Obrazek
Obrazek


Obrazek
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez Wiedźma » czwartek, 28 mar 2013, 17:49

Taki mazurek to rozumiem :D . Piękna dekoracja :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez tomaj77 » piątek, 29 mar 2013, 20:53

Piękny apetyczny normalnie miód malina
Co było a nie jest nie pisze się w rejestr
Avatar użytkownika
tomaj77
 
Posty: 35
Dołączył(a): piątek, 4 maja 2012, 09:59
Lokalizacja: Koziegłowy/k Poznania

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez Crael » sobota, 30 mar 2013, 10:55

Mistrzostwo świata, piękne mazurki jak zostaną okruszki to ja poproszę :D :D
Mam pytanie? Czy jak gotujesz mleko na kajmak to tak normalnie na ogniu? i czy trzeba cały czas mieszać? żeby się nie przypaliło. Ja do tej pory tylko puszki ze skondensowanym mlekiem gotowałem. Teraz chcę spróbować Twojej metody i boję się żeby mi się nie przypaliło.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez szamanicaaa » sobota, 30 mar 2013, 13:13

Craelku-gotuję normalnie na ogniu-na takim średniej-a nawet ciut mniejszej wielkości.Gotuje się dobrze-bez przywierania.Mieszam od czasu do czasu-i to pod koniec gotowania, kiedy jest już dostatecznie gęste.Pilnuję też na początku aby nie wykipiało-i ustawiam odpowiednio ogień.
Ja też używam puszkowego kajmaku-ale do innych ciast.Puszkowy nie zastyga jak krówki :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez Crael » niedziela, 31 mar 2013, 13:11

Dzięki muszę jutro do sklepu po mleko i spróbować :D :D Może uda mi się jakieś krówki zmajstrować :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 17 kwi 2014, 19:13

Dzisiejsze mazurki:
Załączniki
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 17 kwi 2014, 19:27

I jeszcze taki
Załączniki
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez Wiedźma » czwartek, 17 kwi 2014, 19:31

Napracowałaś się szamanico. Smakowicie wyglądają te Twoje mazurki :)
Ostatnio edytowano czwartek, 17 kwi 2014, 19:33 przez Wiedźma, łącznie edytowano 1 raz
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Mazurek wielkanocny kajmakowy

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 17 kwi 2014, 19:32

I taki
Załączniki
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Następna strona

Powrót do Piekarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron