Coś do kawy

Chleby, bułki, ciasta, ciasteczka i inne wypieki.

Coś do kawy

Postprzez Tosia » poniedziałek, 8 paź 2012, 11:28

Pleśniak

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru kryształu
1 słoik powideł
Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać żółtka i proszek zagnieść ciasto. podzielić na 3 części [jedną większą i dwie mniejsze] do mniejszej dodać kakao.
część większą ciasta rozłożyć na blasze [odłozyć żeby ciasto odpoczęło], posmarować powidłami wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce[ciasto zamrozić]o dużych oczkach.
białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć resztę ciasta jasnego[też zmrożone]
Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 180 st.

Kakao nie jest konieczne, ciasto może być całe białe.
Powidła można zastąpić owocami sezonowymi ale wtedy ciasto trzeba posypać odrobiną bułki tartej, albo pokruszonymi herbatnikami, tak aby wchłonęło nadmiar soku.

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.


Ciasteczka maślane

200g zimnego masła
3/4 szklanki cukru,
2,5 szklanki cukru
2 żółtka
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania ciasteczek

Na stolnicy posiekać mąkę z masłem na bardzo drobne kawałki,
żółtka ubić z cukrem i wlać do mąki i zagnieść ciasto
zagniecione ciasto zapakować w folię spożywczą i do lodówki na co najmniej 2 godz.
wyjąć schłodzone ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka, układać na papierze i posmarować i piec około 10 min w temp. 170 st [z termoobiegiem 150 st ]do zrumienienia.

Przepis znalazłam w gazecie " palce lizać" dodatku do "gazety wyborczej"
Tosia
 
Posty: 234
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Coś do kawy

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 19 sie 2013, 18:33

Mój "pleśniak" z brzoskwiniami :) .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Coś do kawy

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 2 wrz 2013, 09:25

Następne ciasto z owocami :D . Dobrze,że zdjęcie zrobiłam zaraz po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ;) :lol: .
Przepis znalazłam w internecie
Składniki:
- 800 g śliwek
- 125 g masła lub margaryny,
- 100 g cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- opakowanie budyniu waniliowego ,
- 200 g mąki,
- 0,5 paczki proszku do pieczenia ( ja dałam 2 łyżeczki)
- 2 łyżki soku z cytryny,
- tłuszcz i maka do formy
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól ucierać ok. 5 minut na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z proszkiem budyniowym. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta, na koniec dodać sok z cytryny. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (26 cm) wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Coś do kawy

Postprzez stokrotka » poniedziałek, 11 lis 2013, 11:55

A gdyby do pleśniaka dodać mrożone owoce? Czym zagęścić puszczający sok? Bułką tartą? :roll:
stokrotka
 
Posty: 54
Dołączył(a): niedziela, 6 gru 2009, 09:57
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Coś do kawy

Postprzez stokrotka » poniedziałek, 11 lis 2013, 12:28

No i sobie odpowiedziałam hi hi . Znalazłam w necie taką odpowiedź. Też tak robicie?

" ciasto wspaniale piecze się również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto; ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka "
stokrotka
 
Posty: 54
Dołączył(a): niedziela, 6 gru 2009, 09:57
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Re: Coś do kawy

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 11 lis 2013, 12:49

stokrotka napisał(a): Czym zagęścić puszczający sok? Bułką tartą?

stokrotka napisał(a):No i sobie odpowiedziałam hi hi .

:lol: :lol:
stokrotka napisał(a):Też tak robicie?

Zależy jakie są to owoce.Ja np wiśnie odsączam na sicie. Mam obawy, że nadmiar soku może z ciasta zrobić mokrą "kluchę" ;) :lol:
Ale pomysł z bułką tartą wydaje mi się dobry :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Coś do kawy

Postprzez szamanicaaa » poniedziałek, 11 lis 2013, 15:24

Ja do tej pory używałam bułki tartej-a ostatnio podejrzałam,że gospochy dodają budyń waniliowy[suchy]-i wypróbowałam.
Jest dobrze :)
Myślę,że w zależności od tego jakie to są owoce ,to taki budyń można dodać-podkreśliłby smak.
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Coś do kawy

Postprzez Wiedźma » piątek, 22 lis 2013, 12:50

Ten przepis znalazłam niedawno w necie . http://anna.przepisy.net/jablecznik-tradycyjny-1/
Pokroiłam jabłka, ale teraz wiem,że lepiej by było je starkować .

Czas pieczenia przedłużyłam o 15min .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Piekarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron