Drożdżowe

Chleby, bułki, ciasta, ciasteczka i inne wypieki.

Drożdżowe

Postprzez Tosia » poniedziałek, 27 lut 2012, 09:28

Dzisiaj do kawy z tego forum http://zpiekarnika.blogspot.com/search/ ... d%C5%BCowe " Drożdżówki z serem"
Tosia
 
Posty: 234
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Drożdżowe

Postprzez Wiedźma » czwartek, 14 cze 2012, 09:10

Wczoraj upiekłam proste ciasto drożdzowe z rabarbarem i kruszonką. Trochę szkoda,że tak mało dałam rabarbaru, ale bałam się, że ciasto będzie mokre od soku. Informacja dla Marudy :D - blaszka o wym.: dł 35cm, szer.12cm, wys.8 cm.
Składniki:
Ciasto
1/2 kg mąki
2 jajka, 2 żółtka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła (rozpuścic i ostudzić)
15 dag cukru
5 dag drożdży
szczypta soli
rabarbar lub inne owoce
Kruszonka:
10dag cukru pudru
10dag masła
20dag mąki

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia . Masło rozpuścić i wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło, jajka i żółtka oraz szczyptę soli . Ciasto wyrobić. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Foremkę 30x12cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.Ja ciasto piekłam 40min.
Dopiero po tym jak już kolejny kawałek ciasta znikał z blaszki, dotarło do mnie,że nie dodałam masła ;) :lol: . Nie zmienia to faktu, że ciasto wszystkim smakowało :D .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Drożdżowe

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 14 cze 2012, 09:50

Wygląda pyyyyysznie-takie pulchne i wyrośnięte!
Ja uwielbiam drożdżowe ciasta-ale za rzadko je piekę-bo domownicy nie przepadają :(

Ja kiedyś piekłam miodowniki-i też po fakcie zauważyłam,że jajka mi zostały :lol:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 392
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Drożdżowe

Postprzez Wiedźma » czwartek, 14 cze 2012, 10:09

szamanicaaa napisał(a):Ja kiedyś piekłam miodowniki-i też po fakcie zauważyłam,że jajka mi zostały

Ja to się cieszę ,że drożdży nie zapomniałam dodać :lol: :lol:
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Drożdżowe

Postprzez Tosia » czwartek, 14 cze 2012, 11:08

Ciasto wygląda apetycznie :D i na pewno super smakuje [ jak ja uwielbiam ciasto drożdżowe :P hmmmm mniammmmm] może też upiekę :lol: rabarbar rośnie na ogrodzie ;) :D
Narobiła mi smaka :lol:
Tosia
 
Posty: 234
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Drożdżowe

Postprzez malkar52 » środa, 19 gru 2012, 19:30

Wrzucę tutaj przepis na ciasto drożdżowe dla "pracowitych inaczej" :D . Mam nadzieję, że mnie tu nie przegonicie.
Ciasto jest proste w wykonaniu. Składniki należy dodawać do miski w tej kolejności jak podaję.

- 10 dag świeżych drożdży pokruszyć do miski;
- wsypać 1 szklankę cukru;
- wsypać 1 cukier waniliowy;
- dodać 4 jajka roztrzepane widelcem, (ja jednak używam do tego trzepaczki);
- wlać 1 szklankę oleju jadalnego;
- wlać 3/4 szklanki mleka, (daję takie prosto z lodówki);
- na wierzch 4 szklanki mąki.
Odstawić na 3 godziny przykryte ściereczką, (drożdże w tym czasie zaczną rosnąć). Po 3 godzinach wymieszać dokładnie (ale bez przesady, nie ucierać, nie wyrabiać jak inne drożdżowe. Ciasto jest rzadkie i tak ma być.) Wylać na zamkniętą blachę, na ciasto rozłożyć nadzienie np jabłka, śliwki.
Posypać kruszonką czyli posypką z 10 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag mąki.

Przepis dostałam od siostry, komentarze są moje.
Piekłam je kilka razy z owocami, teraz zamierzam upiec z makiem i serem. Porcja jest na bardzo dużą blachę. Na blachę jaka jest na wyposażeniu kuchenki gazowej wystarczy zrobić z 3/4 porcji i tak wyjdzie dość grube. Siostra robi z połowy porcji.
Życzę smacznego.
malkar52
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 26 lis 2012, 22:17
Lokalizacja: koło Zebrzydowic

Re: Drożdżowe

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 25 sie 2014, 19:25

Szukałam, szukałam i znalazłam ... Polecam ten przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/2941 ... pe_content
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Drożdżowe

Postprzez jacekn » poniedziałek, 25 sie 2014, 20:34

Mam taki sam przepis tylko daję raz tyle śliwek i piekę bez termoobiegu.
Avatar użytkownika
jacekn
 
Posty: 165
Dołączył(a): środa, 2 lis 2011, 17:14
Lokalizacja: Tychy

Re: Drożdżowe

Postprzez Wiedźma » wtorek, 26 sie 2014, 08:08

Ja też daję więcej śliwek i nie używam termoobiegu :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Drożdżowe

Postprzez Wiedźma » wtorek, 2 gru 2014, 19:20

Dzisiaj znalazłam inspirację na ciasto. A właściwie na jego wygląd :D .Na święta jak znalazł :D .





Inspirację znalazłam tu: http://www.toprecepty.cz/recept/40904-kolac-jako-kvet/
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Następna strona

Powrót do Piekarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron