Świąteczny placek Pedra.

Chleby, bułki, ciasta, ciasteczka i inne wypieki.

Świąteczny placek Pedra.

Postprzez pedro » niedziela, 27 gru 2009, 20:58

Placek królewski to kiedyś było moje ulubione ciasto. Dziś już ciast nie jadam, ale młodzież sobie zażyczyła, więc upiekłem takie cuś.

50 dkg mąki,
15 dkg cukru pudru,
5 dkg masła,
5 dkg miodu,
1 jajo,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
śmietana 18%.

Z podanych składników zagnieść ciasto dodając tyle śmietany, aby było dość gęste. Z ciasta upiec trzy placki. Trzeba dość obficie sypać mąką ponieważ ciasto niemiłosiernie się klei. Piec w temp. ok. 180 st. przez ok. 12 min. do uzyskania brązowej barwy. Placki powinny pokryć się „bąblami”.

MASA-KREM

0,5 l mleka,
1 kostka masła,
4 łyżki stołowe kaszy manny, 15 dkg cukru,
można dać aromat (np. migdałowy).

W ciepłym mleku rozpuścić masło i cukier. Dosypywać kaszę mannę ciągle podgrzewając i mieszając, aż zgęstnieje.

Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na pierwszym placku i przykryć drugim plackiem. Na drugim placku rozsmarować słoik dżemu śliwkowego lub agrestowego i przykryć trzecim plackiem. Ten posypać cukrem pudrem (można polukrować). Ciasto przykryć folią aluminiową i wynieść w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, aby wszystko się przegryzło, a placek nabrał miękkości.

SMACZNEGO

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Efekt finalny :D

Obrazek
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Świąteczny placek Pedra.

Postprzez Wiedźma » niedziela, 1 lut 2015, 09:52

Nie wiem czy wczoraj było jakieś święto, ale upiekłam podobny "placek".
Składniki ( na moją blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm wszystkie składniki x 2, żyby były 4 placki)
30 dkg mąki
10 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
15 dkg masła lub margaryny
1 jajko
Wyrobić ciasto i upiec cieniutkie placki (tem około 180 st.C) na złoty kolor.
Może być kłopot z rozwałkowaniem ciasta na placki, ale i na to jest sposób :).Moja rada jest taka, żeby robić to "ręcznie" :) (podpatrzyłam to u moich koleżanek z KGW :)):
z papieru do pieczenia wyciąć (wielkości dna blaszki), tyle arkuszy ile placków chcemy
ciasto podzielić na tyle porcji ile chcecie mieć placków
każdą porcję ciasta rozkładać małymi kawałkami (ja pokroiłam nożem na plastry) na papierze, a następnie wszystko delikatnie rozłożyć do brzegu papieru.
W ten sposób można przygotować sobie wszystkie porcje ciasta.
Masa
5 łyżek kaszy manny
350 ml mleka
12,5 dkg masła
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy

Dodatkowo do przełożenia, dżem z czarnej porzeczki (może być agrestowy lub inny kwaśny) lub powidła ze śliwek .

Zagotować mleko dodając na koniec cukier i kaszkę manną energicznie mieszając aby się nie przypaliło.Zdjąć z ognia i przykryć wierzch kaszki folią spożywczą tak ,aby dotykała powierzchni(nie powstanie nam w ten sposób kożuch).Jak kaszka wystygnie całkowicie zmiksować ją z masłem lub margaryną na gładki krem.
Później pozostaje nam już tylko przełożenie poszczególnych placków dżemem i masą.

Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Piekarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron