Dziwna maź podczas rozbierania swini

Nasze zmagania z domową produkcją wędlin.

Dziwna maź podczas rozbierania swini

Postprzez envy86 » środa, 19 mar 2014, 00:45

Witam,
rozbierałem dzisiaj półtusze wieprzowa (pierwszy raz w życiu) i przy wycinaniu golonki w okolicy uda trafiłem na coś dziwnego mianowicie 2 mazie, jedna zielona (wyglądała jak pasta wasabi) a druga czerwona z krwią (przypominało to skrzepniętą krew zmieszana z rzadka krwią). Mazi czerwonej było dosyć dużo (na oko z 150-200ml) natomiast mazi zielonej jakieś 50-100ml). Po wylaniu wszystkiego i przemyciu mięsa wyglądało to jakby miedzy mięśniami coś się składowało. Wydaje mi się ze to mógł być krwiak z ropą ale nie znam się na tym wiec chciałbym was spytać co to możne być?? Czy mięso nadaje się do jedzenia? Wyprzedzając możliwe pytania które pewnie sam bym zadał to:
-mięso nie śmierdzi
-mięso posiada widoczną wnękę miedzy mięśniami (tam się to wszystko składowało)
-otoczka tego miejsca jest ciemna (miejscami czarnawa) ale po lekkim sprawdzeniu nożem wydaje się ze to skrzepnięta krew z tym ze jest ona po zewnętrznej stronie tej wnęki

Proszę o szybka odpowiedz bo mięsa się pekluje (za wyjątkiem tego kawałka z ta wnęką) i nie chciał bym narazić rodzinę i znajomych na jakaś chorobę jedząc skażone mięsa.
Serdecznie pozdrawiam, Mateusz
envy86
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 19 mar 2014, 00:23

Re: Dziwna maź podczas rozbierania swini

Postprzez pedro » środa, 19 mar 2014, 05:21

Trafiłem kiedyś na podobne "zjawisko" w podgardlu. Uruchomiłem "gorącą linię" do znajomego masarza i ten stwierdził, że był to ropień. Kazał dokładnie wyciąć i wyrzucić to ustrojstwo, a resztę mięsa zużyć zgodnie z planem.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Dziwna maź podczas rozbierania swini

Postprzez envy86 » środa, 19 mar 2014, 11:47

Dziekuje Pedro za szybka odpowiedz. Zrobie tak jak piszesz.

Serdecznie pozdrawiam, Mateusz
envy86
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 19 mar 2014, 00:23

Re: Dziwna maź podczas rozbierania swini

Postprzez daro » środa, 19 mar 2014, 17:04

Dzieje się tak kiedy świnia jest brutalnie przeganiana przez kopnięcie lub uderzenie . Gdybyś przetrzymał to mięso to by w tym miejscu prześmierdło. Spotkałem się z tym kiedyś przy gotowaniu golonki .Jeden kawałek mięsa smaczny ,a drugi śmierdzący .
Dopiero po dokładnym obejrzeniu widać wyraźny siniak ,krwiak.
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Masarskie rzemiosło

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron