Kiszone warzywa

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » środa, 7 gru 2016, 20:49

OK jarmuż w jogurcie, trzeba nastawić nawet słój mam pusty :)
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez pedro » poniedziałek, 12 gru 2016, 18:11

Do kiszenia białej kapusty dołożyłem kilkanaście połówek jabłek. Jabłka były z przydomowego sadu nie wiadomo jakiej odmiany, jednak po ukiszeniu prawie się rozlatują. Pamiętam z dzieciństwa, że do kiszenia, z kapustą do beczki dawało się jabłka nazywane "płonkami". Były absolutnie niejadalne w stanie surowym. Ich smak zniechęcał do konsumpcji. Jak sama nazwa mówi, były po prostu płone, cierpkie, kwaśne. Jednak kiszenie bardzo dobrze na nie wpływało. Po ukiszeniu były słodkie i smaczne. Po cichu grzebaliśmy w kapuście, żeby odszukać te jabłka :D . Ciężko już dziś spotkać te odmiany.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiszone warzywa

Postprzez szamanicaaa » poniedziałek, 12 gru 2016, 20:59

A ja nie wiem co robię nie tak,że kapusta raz mi wychodzi pyszna a raz nie.W ubiegłym roku pierwsza beczka się zepsuła-zakisiłam drugą-i wyszła pyszna.
W tym roku jest taka sobie-bez rewelacji-za mało chrupiąca.
A dawno dawno temu wkładałam do beczki kilka całych główek kapusty- i z takiej ukiszonej były najsmaczniejsze gołąbki.
Jablka też raz dawałam-renetę szarą-ale niezbyt nam posmakowała.
Za to kiszone ogórasy są przepyszne w tym roku i znikają z półki w zastraszającym tempie :)
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » poniedziałek, 12 gru 2016, 21:23

Prawdopodobnie nawozy, dużo osób ma ten problem.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez tereklo » wtorek, 13 gru 2016, 06:59

Zależy też od odmiany kapusty - późna późnej nierówna, właśnie co niektóre to takie miękkie i białe wychodzą a inne chrupiące żółciutkie. Jabłka to chyba trzeba te, jak napisaał Pedro, kwaśne i twarde, a może najlepiej te dzikie co jeszcze w polu rosną. U mnie antonówka też się rozsypywała.
Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Kiszone warzywa

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 13 gru 2016, 07:00

Chyba tak-bo kapustę kiszę od 30 lat-tylko kiedyś miałam własną- i nigdy nie było problemów. Teraz kupuję-i od kilku lat chyba zapomniałam jak się powinno kisić,bo efekty są różne.Chyba demencja starcza mnie dopada przed czasem :lol:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiszone warzywa

Postprzez tereklo » wtorek, 13 gru 2016, 07:06

Ojtam zaraz demencja. Tak jak mówisz - miałaś własną kapustę i wiedziałas co do beczki wkładasz. Ja od jakiegoś czasu mam to samo źródełko kapusty, szatkowana przy mnie i jest bardzo smaczna.
Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » sobota, 21 sty 2017, 17:05

Matko ale zaniedbałem wątek, ile to już słoi przeszło do historii ;) Po świętach 4 litry buraków, następnie 3L burak, seler naciowy, marchewka.
Ocet z szarej renety, cebula na buraku (totalny eksperyment ale chyba wyszło (wyszło na pewno dziś do lodówki bo słój potrzebowałem i przełożyłem do 2 litrowych). Kolejne to burak, biała kapusta, czosnek, marchewka w pasemkach z obieraczki 4L, w ten sam dzień burak pasternak z obieraczki, jabłko, marchewka z obieraczki (wsio z eko targu na Zielonym Balcerku).
Dziś kiszona pietruszka z kilkoma ząbkami czosnku podobno bardzo zdrowy napój więc zmniejszyłem sól do 2 płaskich łyżek na jakieś 3,5 litra kiszonki w 2,5 litra wody.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » poniedziałek, 23 sty 2017, 18:16

Wydumałem kiszonkowy przepis opaty na burakach, wiadomo nie często robimy barszcz a buraków w słoju mnóstwo. Ja mam nadmiar :)
Surówka z blendera powstała aby owe buraki zagospodarować, wyszła fajna (kilkukrotnie) przygotowanie banalne. Podczas odgrzewania mięcha lub szybciej jest gotowa. Posiadam od niedawna blender z kubeczkiem z ostrzem na dnie (link do http://ecsmedia.pl/c/blender-reczny-laf ... 315250.jpg ) Pewnie można użyć innych sprzętów byle były zabudowane bo buraczek po farbić potrafi wszystko i prawie nieodwracalnie.
Do blendera wrzucamy 6-8 plastrów buraka (u mnie mają około cm lub mniej) dodajemy ćwierć łyżeczki cukru, oliwę z oliwek około łyżki stołowej (nigdy nie mierzę :) ), do tego jak kto lubi a ja lubię ząbek lub 2 czosnku i całość blendujemy, po uzyskaniu odpowiedniej gradacji (nie przepadam za papkami) dodajemy małe jabłko lub pół dużego i bendujemy chwilkę aby tylko jabłko pokroić. Czas przygotowania około 3 minut. Jest jeszcze wariant z marchewką którą rozdrabniamy razem z burakami (podobna twardość). Surówka smaczna i zdrowa, polecam.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » wtorek, 7 lut 2017, 13:41

Kolejny przepis oparty o same buraki był czystym eksperymentem. Eksperyment uważam za udany więc pokrótce opiszę.
Zupa krem z buraków kiszonych (ale dyniowa). Buraki gotujemy w minimalnej ilości wody tylko zalane. gdy są już w miarę miękkie dodajemy
czosnek i blendujemy. Doprawiłem liściem laurowym, suszem warzywnym bez soli i glutaminianu, Dodałem również oliwę z oliwek ( miała być łyżka śmietany do serwowania ale się nie kupiła ;) ). Zupa krem cudowna w smaku, jedyna wada (mnie nie przeszkadzająca) nie jest gładka ponieważ nie chciałem rozgotowywać buraków.

Kolejne 7 litrów kiszonek to 4 litry marchewki ze strugaczki oraz wczoraj 3 litrowy słój pietruszki oba nastawy na soczek (szczepione sokiem z buraków).
Co się uda zagospodarować opiszę jak będzie godne uwagi.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron