Kiszone warzywa

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » czwartek, 24 lis 2016, 19:31

O Twoje wyroby się nie muszę martwić, profesjonalizm na każdym kroku, kolega zrobił 1 raz cokolwiek kiszonego. Słoik wyparzył i zakrętkę :)
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez Wiedźma » czwartek, 24 lis 2016, 20:16

mark33 napisał(a):O Twoje wyroby się nie muszę martwić, profesjonalizm na każdym kroku,

Nie przesadzaj :oops:
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » piątek, 25 lis 2016, 17:55

Kilka słów w temacie tego co najważniejsze czyli, wąchania smakowania i oceniania jak wyszło. Kiszone buraczki w maślance mają 1,5 miesiąca od jakichś 2 tygodni w lodówce (po pobraniu pierwszej sztuki). Dziś uświetniły obiad jako dodatek do steka, smak coraz lepszy ( kwasowość nadal średnia ale nabrała szlachetności) bardzo dobrze kontrastują z wołowiną ale też pasują do niej podnosząc słodkość wołowiny. Do tego lampeczka czerwonego wytrawnego winka i weekend zacnie rozpoczęty.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » niedziela, 27 lis 2016, 12:02

Szybka recenzja kiszonych ćwiartek szarej renety, wyszły bardzo smaczne, lekko słonawe, co ciekawe mniej kwaśne niż przed kiszeniem lekko słodkie. Zapach tych jabłek jest niesamowity o ile się lubi takie klimaty, ja uwielbiam.Bardzo fajny dodatek lub zdrowa przekąska na gastro fazę.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » poniedziałek, 28 lis 2016, 21:21

Kolejny nastaw bo kapusty zostało, w sumie wiedziałem, że tak będzie więc od razu kupiłem więcej marchewki no i ulubiona szara reneta. Na spód słoja główka czosnku taka mała była :lol: . Następnie warstwami jabłka, kapusta, kminek, marchewka aż do pełnego słoja. Całość luźno w solance bez ugniatania, soczek powinien być smaczny.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez Wiedźma » wtorek, 29 lis 2016, 16:56

Wczoraj pierwsza degustacja :). Kalarepa jest naszym faworytem.Ale oczywiście inne warzywa równie smaczne. Marchewka musi jeszcze trochę posiedzieć w słoiku :) .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » wtorek, 29 lis 2016, 17:19

Kalarepy nie robiłem, więc będzie na wiosnę. Teraz już chyba niedostępna.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 5 gru 2016, 19:00

Zestaw degustacyjny :)
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiszone warzywa

Postprzez mark33 » wtorek, 6 gru 2016, 12:19

Cudowne witaminy, a ja w pracy, muszę zacząć nosić słoiczek ;)
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kiszone warzywa

Postprzez tereklo » środa, 7 gru 2016, 20:20

Ja się zajadam kiszoną czerwoną kapustą. Rewelacja. W pierwszym słoju były też jabłka, równie dobre co spod białej kapusty. No i niebiański jest jarmuż z jogurtu doprawiony czosnkiem i jałowcem. Po miesiącu fermentacji niebo w gębie. Ten z maślanki mniej mi smakuje, chociaż tez pyszny (doprawiony gorczycą i czosnkiem).
Avatar użytkownika
tereklo
 
Posty: 34
Dołączył(a): środa, 16 paź 2013, 16:41
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron