Marudne przetwory

Marudne przetwory

Postprzez Maruda » środa, 13 cze 2012, 18:13

Robię konfiturę z płatków róży. Jaki to gatunek tego kwiatka - nie wiem. Mówią na nią "róża cukrowa" Już robiłem i bardzo smakują te konfitury w pączkach i nie tylko. Zmałpowałem pomysł od Mai w ogrodzie. Miałem 100g płatków i dałem do nich 200g cukru i sok z pół cytryny i ucierałem w moździerzu. Pasteryzowałem krótko - jakieś pół godziny.
Załączniki
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Marudne przetwory

Postprzez Maruda » czwartek, 9 sie 2012, 10:43

Śliwkowa nutella

Robiliście nutelle ze śliwek węgierek jest pycha wklejam przepis na 2,5 kg śliwek węgierek
Składniki
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno) (dałem te z Biedronki z wiatrakiem)

Sposób wykonania:

Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).
Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.
Ze strony extra.smaczny.pl

p.s Ja jeszcze przed dodaniem do słoików w garnku traktuję blenderem. Smażę dłużej by konsystencja była bardziej zwięzła. W ubiegłym roku to w mikrofalówce "smażyłem" jest o wiele szybciej. W tym roku śliwki są z mojego drzewa i było ich tylko około kilograma. Wyszło mi 6 słoiczków 275ml, wnuczek zajada się.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Pikle warzywne z miodem

Postprzez Maruda » poniedziałek, 24 wrz 2012, 14:41

Już podaję przepis. Nie ja robiłem a moja "mniejsza" połowa :)

Składniki:
1 mały kalafior
1 mała cukinia
2 czerwone papryki
3 marchewki
300 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
1 brokuł

Zalewa:
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka soli kuchennej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka cukru
2 szklanki białego octu winnego
3 szklanki wody
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy (prócz fasolki): obrane marchewki na kawałki, cukinię i oczyszczone z ziaren papryki w plastry, kalafior i brokuł dzielimy na różyczki. Wszystko razem wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 min. Robimy zalewę. Wszystkie jej składniki zagotowujemy. Odcedzone warzywa wkładamy do słoja i zalewamy zalewą. Jest to proporcja na około 2 słoiki 0,9l. Pasteryzujemy 15 min.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Marudne przetwory

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 24 wrz 2012, 16:35

Maruda napisał(a):Już podaję przepis. Nie ja robiłem a moja "mniejsza" połowa

Podziękuj Maruda Danusi w naszym imieniu za przepis. Jadłam pikle i naprawdę są rewelacyjne :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Marudne przetwory

Postprzez radzio » poniedziałek, 24 wrz 2012, 22:02

Maruda napisał(a):Śliwkowa nutella
20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno) (dałem te z Biedronki z wiatrakiem)


A ja polecam dodać zamiast kakao... gorzką czekoladę. Mówię Wam, palce lizać :)
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Marudne przetwory

Postprzez Maruda » wtorek, 25 wrz 2012, 06:07

Następnym razem dam czekoladę. Dzięki!
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Marudne przetwory

Postprzez Maruda » czwartek, 24 sty 2013, 18:15

Witam
Zrobiłem wreście mielonkę w pojemnikach polipropylenowych! Jakoś nie mogę znaleźć ten wątek więc "u siebie" wstawię. Jak "mama" uzna to proszę przenieść tam gdzie powinno się znaleźć.
Po wymieszaniu i upchaniu do pojemników parzyłem w piekarniku parowym w temperaturze 80 stopni przez 90 minut. Mielonka pyszna!
Załączniki
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Marudne przetwory

Postprzez Crael » poniedziałek, 25 lut 2013, 22:03

Mieloneczka pierwsza klasa :D :D Poproszę kawałek z ogórkiem kwaszonym :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Marudne przetwory

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 26 lut 2013, 09:18

I pyyyyysznie wygląda!
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Marudne przetwory

Postprzez Maruda » środa, 27 lut 2013, 17:47

A dziękuję bardzo.
Była to pierwsza próba wyrobu w pojemnikach i w piekarniku a nie w garnku z wodą. Jak dla mnie to wygoda. Mielonka jest jedzona na bieżąco do kanapek. Łatwo ją wyjąć z pojemnika, a w piekarniku spokojnie dochodzą do "siebie" i nie zajmuje miejsca na gazie.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Następna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość