Bez czarny

Bez czarny

Postprzez Tosia » wtorek, 29 maja 2012, 05:11

jako że zaczął się sezon na bez czarny to podaje przepis na syrop który zaczerpnęłam z tego linkuhttp://www.beawkuchni.com/2010/06/ ... o-bzu.html


Syrop z kwiatów czarnego bzu

20-40 baldachów czarnego bzu
1 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
1 litr wody

Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie lub w worku (nie zamykamy go). Pamiętajmy by nie zrywać zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić ewentualnym ich mieszkańcom ewakuację ;) Nie polecam potrząsania baldachami, pozbywamy się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop.
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, radzę syrop zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop który nie jest pasteryzowany przechowuję zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.

W podobny sposób możemy przygotować również inne syropy, np. z liści melisy, mięty czy werbeny (ja w tym roku będę robić również tez z werbeny i melisy właśnie). Urozmaicą nam one nie tylko te letnie, ale i jesienno-zimowe desery :)

A dziś zrobie jeszcze taki

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytrusów

przepis Petry
wychodzi 1i1/2 litra
składniki:
900 ml wody
100 ml białego wina
100 ml soku pomarańczowego
sok z 1 cytryny
550 g cukru
1/2 laski wanilii
10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu(ja dałam z 16)
2 pomarańcze pokrojone w plastry
2 cytryny pokrojone w plastry

wykonanie
Ugotowałam syrop z wody, wina ,soku pomarańczowego, soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodałam kwiaty czarnego bzu, plastry pomarańczy i cytryny i raz zagotowałam
Odstawiłam na 1i 1/2 dnia(w przepisie jest na 2 dni)
Przecedziłam przez sitko i wlałam do słoików i będę pasteryzować .Petra poleca mrozić w małych porcjach

Ten przepis zaczerpnęłam z tego forum http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/ ... yszne.html
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Bez czarny

Postprzez pawełek » wtorek, 29 maja 2012, 17:56

Tosia zapomniała o jednej rzeczy. Jak już ten sok zlejemy, to żeby się dłużej przechował, trzeba do niego dodać spirytusu 96%. Wtedy ta cała zabawa ma sens :lol:

ps. Ja właśnie dziś dodawałem spirytus, tylko na razie nie mogę nigdzie arcydzięgla kupić...
Tylko idiota ma porządek, prawdziwy geniusz panuje nad chaosem!
Pozdrawiam
Paweł
http://dookolastola.blogspot.com
pawełek
 
Posty: 774
Dołączył(a): środa, 27 sty 2010, 12:50
Lokalizacja: Żory

Re: Bez czarny

Postprzez Tosia » wtorek, 29 maja 2012, 19:16

pawełek napisał(a):Tosia zapomniała o jednej rzeczy. Jak już ten sok zlejemy, to żeby się dłużej przechował, trzeba do niego dodać spirytusu 96%. Wtedy ta cała zabawa ma sens :lol:

ps. Ja właśnie dziś dodawałem spirytus, tylko na razie nie mogę nigdzie arcydzięgla kupić...



Pawełku Tosia nie zapomniała o spirytusie tam go po prostu ma nie być :D
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Bez czarny

Postprzez pawełek » wtorek, 29 maja 2012, 19:55

OOoooo fuuujj :lol: Takie bezprocentowe? To trzeba nowy dział założyć: Napoje dla dzieci ;) :lol:
Tylko idiota ma porządek, prawdziwy geniusz panuje nad chaosem!
Pozdrawiam
Paweł
http://dookolastola.blogspot.com
pawełek
 
Posty: 774
Dołączył(a): środa, 27 sty 2010, 12:50
Lokalizacja: Żory

Re: Bez czarny

Postprzez wena » wtorek, 29 maja 2012, 21:59

Pawełek jestem z TOBĄ. Nie załamuj się.
Tosię nauczyliśmy pić, a Ona takie numery nam robi, Straszne :cry: :oops:
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Bez czarny

Postprzez Tosia » środa, 30 maja 2012, 05:48

wena napisał(a):Pawełek jestem z TOBĄ. Nie załamuj się.
Tosię nauczyliśmy pić, a Ona takie numery nam robi, Straszne :cry: :oops:



A ja nie napisałam że ten syropek jest pyszny do drinka :oops: gdzie ja mam głowę :lol: :lol:
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Bez czarny

Postprzez daro » środa, 30 maja 2012, 13:56

AAA no czyli dodać spirytusu .No tak teraz to mam sens.
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bez czarny

Postprzez Tosia » piątek, 8 cze 2012, 04:48

Syropek z cytrusami jest po prostu boski :P , a do drinka pierwsza klasa :D

1/3 szklanki syropku
1/3 wody
1/3 wina wytrawnego [kolor obojętny]
liść mięty
pycha :P
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25


Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość