Powidła ze śliwek

Powidła ze śliwek

Postprzez Hubertus » czwartek, 8 wrz 2011, 10:39

Witam Szanownych Forumowiczów,

Śliwki w tym roku obrodziły, będę robił powidła i tu rodzi się pytanie jak zrobić żeby było smacznie :)
p.s Czy cukier żelujący dajecie czy zwykły?
Pozdrawiam
Hubert vel Hubertus
Avatar użytkownika
Hubertus
 
Posty: 280
Dołączył(a): czwartek, 13 sty 2011, 21:25

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez radzio » czwartek, 8 wrz 2011, 11:06

Hubertus, żadnego cukru! W tym roku śliwki są bardzo dorodne i słodkie. Pokrojone i wypestkowane owoce pogotuj na malutkim ogniu, z przerwami, tak ze trzy dni. Gorące nałóż do słoiczków i pasteryzuj ze 20 minut.
W zeszłym roku dołożyłem do powideł odrobinę cynamonu i nie żałowałem, ale to już kwestia smaku.

EDIT:
Zapomniałem napisać, że dobrze jest dodać przed gotowaniem troszkę octu albo kwasku cytrynowego. Kolorek jest ładniejszy :)
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 8 wrz 2011, 11:33

Robię powidła co roku-również bez cukru.Tylko trzeba pamiętać o częstym mieszaniu-bo lubią przywierać do dna-i mają gorzkawy posmak-sprawdzone w ubiegłym roku :lol:
W tym roku przypilnowane :D
A z cynamonem nigdy nie próbowałam.
W tym roku zrobiłam pierwszy raz nutellę ze sliwek-w domu mówią,że dobra-ale ja wolę powidła.
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez radzio » niedziela, 11 wrz 2011, 14:41

Dziś będę robił powidła z czterech kilogramów śliwek węgierek i przypomniał mi się sposób, o którym gdzieś czytałem. Mianowicie... powidła przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Nigdy ich tak nie robiłem, więc postanowiłem spróbować. Wyjąłem pestki z 20 dkg śliwek i połówki włożyłem do głębokiego talerza z arcoroc'u. Całość powędrowała do kuchenki. Nastawiłem ją na maksymalną moc (1000W) ustawiając czas 30 min. Co 10 min. wyjmowałem naczynie i mieszałem. Po 25 minutach powidła były gotowe!!! Odstawiłem do ostygnięcia, zrobiłem zdjęcie i już ich nie ma, bo zostały wchłonięte na deser po obiedzie.



Szkoda, że nie mam odpowiednio dużego naczynia, bo pewnie resztę śliwek też bym tak przerobił. Oczywiście przy większej ilości potrzeba by było więcej czasu na odparowanie wody. Najważniejsze jest to, że nic mi się nie przypaliło.
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez pedro » niedziela, 11 wrz 2011, 19:51

A znacie bajkę o powidłach ?
"Po widłach są dziury w plecach" :lol:
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez radzio » niedziela, 11 wrz 2011, 20:14

:lol: :lol: :lol:
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez wena » niedziela, 11 wrz 2011, 21:25

RADZIO dobre to. Ale mnie się wydaje, że jemu wystarczyłoby to co napisał PEDRO.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez radzio » poniedziałek, 12 wrz 2011, 20:15

Połączyłem oba sposoby robienia powideł, ten prawie tradycyjny z tym nowoczesnym, mikrofalowym. Wczoraj przegotowałem 4 kg śliwek w garnku do momentu, kiedy przyszłe powidła zaczęły gęstnieć. Kiedy zobaczyłem pierwsze objawy przylegania do dna wyłączyłem gaz i zostawiłem na noc. Dziś po pracy przełożyłem wszystko do dużej salaterki i włożyłem ją do kuchenki mikrofalowej. Ustawiłem pełną moc i czas 60 min. Co pół godziny powidła mieszałem. Po tym czasie stwierdziłem, że jeszcze są trochę za rzadkie. Znowu włożyłem je do kuchenki, ale tym razem na 30 min. Tyle wystarczyło :) Powidła wyszły pyszne, pachnące, o gęstej konsystencji i idealnej kwaskowatości. Z czterech kilogramów śliwek uzyskałem dwa słoiczki 0,5 l. Tradycyjną metodą nigdy w życiu nie udało mi się ich tak odparować bez przypalenia. Z czystym sumieniem polecam ten sposób.
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez daro » niedziela, 18 wrz 2011, 11:13

Następny medal dla Radzia.Nie jadłem ,wiadomo też że nie robiłem powideł bez cukru.
Ponieważ wierzę w przepisy i w talenty Banitów ,bez żadnych oporów przerobiłem w ten sposób 5 kg węgierek.
Pycha ,rewelacja ,co tam jeszcze .Gotowałem około 14 godzin w garnku, bez użycia mikrofali (konserwatyzm).
Zrobiłem dość zwarte ,ale nie pozbawione wilgoci.W następną sobotę powtórka.Dzięki Radziu za przepis.
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Powidła ze śliwek

Postprzez 100krotka » środa, 21 wrz 2011, 18:18

daro napisał(a):Następny medal dla Radzia.

Też tak myślę :D

Daro a zdjęcie? :roll: ;)
"Kobieta nigdy nie wie, czego chce, ale nie spocznie, dopóki celu nie osiągnie."
Jean-Paul Sartre
NOWA GALERIA --> https://picasaweb.google.com/109692982762142395150
TO JUŻ BYŁO --> https://picasaweb.google.com/117084751424889307187
Avatar użytkownika
100krotka
 
Posty: 300
Dołączył(a): poniedziałek, 21 lut 2011, 08:49
Lokalizacja: Beskid Śląski


Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość