Zakwas z czerwonych buraków

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 8 gru 2016, 14:56

A ja zadam głupie pytanie; JAK ROBICIE BARSZCZ WIGILIJNY?
Czy jak do wywaru dodacie zakwas z buraków to jeszcze gotujecie? Czy w czasie gotowania on nie straci swojej wartości?
To takie moje niemądre przemyślenia. :oops:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » piątek, 9 gru 2016, 08:29

szamanicaaa napisał(a):To takie moje niemądre przemyślenia.

To wcale nie jest "niemądre" przemyślenie.
Ja np wlewam do wywaru zakwas i czekam do zagotowania się.
Gdy się będzie go gotować dłużej, straci kolor i oczywiście smak.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » piątek, 9 gru 2016, 12:09

Dzięki serdeczne Wiedźmo-zawsze na Ciebie można liczyć :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » poniedziałek, 27 lis 2017, 08:04

Hej,hej-otwieram sezon robienia zakwasu! Mój dziś nastawiony :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 27 lis 2017, 08:22

szamanicaaa napisał(a):Hej,hej-otwieram sezon robienia zakwasu! Mój dziś nastawiony

Dzięki za przypomnienie :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Maruda » czwartek, 30 lis 2017, 21:09

Ja też nastawiłem z własnych buraków.
Zostało mi parę buraków, upiekłem je w piekarniku, zostały obrane i mam pytanie: jak je zamrożę czy stracą na wartości. Chciałbym na święta je wykorzystać.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » piątek, 1 gru 2017, 16:57

Ja myślę,że mrożenie jest sposobem przechowywania,w którym tracimy najmniej wartości odżywczych.

Ja też robiłam zakwas ze swoich buraczków- i jeszcze mi zostało z pół skrzynki-więc na barszcz wigilijny chyba wystarczy :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Maruda » piątek, 1 gru 2017, 21:53

Dziękuję, Jesteś niezawodna.
Zawsze do sałatek gotowałem buraki a teraz piekłem w piekarniku i stwierdzam, że pieczone są o niebo smaczniejsze.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » sobota, 2 gru 2017, 10:46

A w jaki sposób pieczesz i w jakiej temperaturze?
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Maruda » sobota, 2 gru 2017, 22:17

Po doświadczeniach wyszło mi i tak robię:
Buraki myję i zawijam w alu folię, ustawiam 200*C i przez godzinę piekę.
Po ostygnięciu ładnie się obiera ze skórki. W folię dlatego - jak wyczytałem by nie wyschły- są bardzo aromatyczne, mocno czerwone i bardzo smaczne. Oczywiście jak są małe to kilka sztuk razem zawijam, jest troszkę soku. Nam w tym roku to buraki były takie duże, że pojedynczo zawijałem. Miałem buraki takie podłużne i długie odmiana chyba opolskie. Rekordzista był o średnicy 50mm i długości 300mm. żeby było śmiesznie to rosły mi w budowlanej kaście 60litrowej, bez jakiegokolwiek nawożenia- ziemia ogrodowa. Ze względu na wzgląd, cały nasz ogródek jest w skrzyniach i donicach. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 298
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron