Zakwas z czerwonych buraków

Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » wtorek, 12 paź 2010, 18:42

Dzisiaj nastawiłam zakwas z buraków.
Składniki :
około 1,8 kg buraków
3 litry przegotowanej wody
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli
łyżeczka kminku
2 listki laurowe
Po tygodniu powinien zakwas być gotowy. Przelany do słoiczków lub butelek i wstawiony do lodówki, zakwas wytrzyma do wigilii.
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Crael » wtorek, 12 paź 2010, 23:01

Ja do zalewy dodaję kawałki chrzanu, drobniutko posiekany imbir (świeży) ok 1 łyżeczki i pokruszone ususzone liście chrzanu na wierzch, żeby nie spleśniało. Do zalewy wlewam ugotowany i ostudzony wywar z liścia, ziela i czarnego pieprzu. Oczywiście obowiązkowo czosnek.
Ja na takich burakach robię kolejno 3 nastawy. Pierwszy najgęściejszy na barszcz. Drugi trochę rzadszy do rozcieńczenia i do picia. Trzeci do bezpośredniego wypicia :lol: :lol:
Też będę musiał lada dzień nastawić.
Dzięki Wiedźmo za pomysł. Pewnie przypomniałbym sobie w ostatniej chwili.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » sobota, 11 gru 2010, 09:12

To już "ostatni dzwonek",żeby zrobić zakwas z czerwonych buraków na wilgilijny barszczyk.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez jacekn » sobota, 10 gru 2011, 15:20

Ja robię zakwas podobnie jak Wiedżma dodaję jeszcze łodygi suszonego kopru i szklankę wody z kiszonych ogórków.Właśnie wczoraj nastawiłem bo to już prawie ostatni gwizdek przed świętami.
Avatar użytkownika
jacekn
 
Posty: 165
Dołączył(a): środa, 2 lis 2011, 17:14
Lokalizacja: Tychy

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez mark33 » niedziela, 11 gru 2011, 09:46

U mnie też koper i czosnek dużo czosnku ;) . Kminek mnie zaintrygował bo lubię a nie dawałem, muszę dać po cichu bo synek nie lubi :)
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez mark33 » niedziela, 19 lut 2012, 12:38

Nastawiłem dziś buraczki z kminkiem i liściem laurowym (wcześniej nie dawałem) jest też koper i czosnek.
Przy okazji próba zrobienia sensownej fotki na forum.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » niedziela, 19 lut 2012, 20:40

mark33 napisał(a):Przy okazji próba zrobienia sensownej fotki na forum.

Fotka bardzooooo sensowna :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez mark33 » poniedziałek, 27 lut 2012, 18:01

Kurka rodzince zasmakowało, że ledwie barszczu zrobiłem ;) Kupiłem worek 10kg podłużnych buraków i opanowałem ;) się kiszą od soboty. Będzie na chwilkę zapas soku i buraków. Dziś oglądałem program kulinarny o Maroku tam kiszą cytryny ale to już w nowym temacie.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez Wiedźma » wtorek, 4 gru 2012, 17:19

Czas na nastawienie zakwasu buraczanego :) .Szamanico dzięki za przypomnienie ;) !
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zakwas z czerwonych buraków

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 4 gru 2012, 18:39

To ja dziękuję za pokazanie przepisu :oops: :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 391
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Następna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron