Ogórkowo

Ogórkowo

Postprzez elżbieta » czwartek, 12 sie 2010, 07:10

Co podnosi smak wyrobów wędliniarskich ? ;) oczywiście ogórki :D w occie albo ukiszone ...taka polędwiczka wędzona a nieparzona na kromce Wrocławskiej albo (bardziej światowo :lol: )Paryskiej z masełkiem i na to ogórek kiszony ....mniam :P pieczone z ogórkiem konserwowym ....mniam :P
Zapraszam do Ogórkowa :D piszcie swoje ulubione przepisy :P

OGÓRKI W CHILI Z RODZYNKĄ
skład:
2 kg ogórków
3 łyżki soli
rodzynki, marchewka, 2 główki czosnku.
zalewa:
1\2 szklanki octu
4 szklanki wody
1 1\3 szklanki cukru
10 łyżek oleju
1 1\2 łyżki chili

Ogórki umyć ,można pokroić na ćwiartki -ja kroję w plasterki ręcznie ,nie używam instrumentów typu tarka ,bo na nich wychodzi sieczka :lol: .Posypać solą i odstawić na 4 godziny,kilka razy przemieszać.
Przygotować zalewę : cukier ,wodę,ocet i chili zagotować.
Po 4 godzinach odlać wodę z ogórków.
Na dnie słoika umieścić 5 plasterków marchwi .10 rodzynek i duży ząbek czosnku pokrojony w plastry. Na to ponakładać ogórki ,zalać zalewą.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Smacznego !! :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: Ogórkowo

Postprzez elżbieta » czwartek, 12 sie 2010, 07:27

OGÓRKI OSTRO PAPRYKOWE

składniki
2 kg świeżych ogórków
4 łyżeczki soli
1 główka czosnku
3-4 łyżki ostrej papryki(w proszku)lub chili
8 łyżek oleju
Zalewa:
0,5 l octu
600g cukru

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ja odcinam "dupki" :lol: (w PRLu zrobili by z tych dupek kiszonkę na zupę dla wojska :lol: ja wyrzucam) Pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przesypać je 4 łyżeczkami soli.Odstawić na 6 godzin.Po tym czasie dodać 1 główkę czosnku przeciśniętego przez praskę,3-4 łyżki ostrej papryki i 8 łyżek oleju.Wszystko wymieszać.
Ugotować zalewę z 0,5 l octu i 60 dag cukru.Gorącą zalać przygotowane ogórki i odstawić na 12 godzin.
Przygotować czyste wyparzone słoiki.
Po 12 godzinach wkładać zimne ogórki do słoików.Zamknąć.
ogórki nie wymagają pasteryzowania :o tak myślę ....zobaczymy :shock: ale kiedyś robili grzybki w occie i nie zakręcali i pasteryzowali lecz celofan i gumeczka i stało to całą zimę :lol: Prawda?
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: Ogórkowo

Postprzez elżbieta » czwartek, 12 sie 2010, 09:44

Właśnie zrobiłam małą modyfikację w "Ogórkach z rodzynką " :D zalewę ugotowałam z dwiema łyżkami papryki ostrej a do słoiczka wrzuciłam łyżeczkę kolorowego pieprzu :shock: i czekam co to będzie :lol: :lol: :lol:
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: Ogórkowo

Postprzez pedro » czwartek, 12 sie 2010, 10:51

elżbieta napisał(a):Właśnie zrobiłam małą modyfikację w "Ogórkach z rodzynką " :D zalewę ugotowałam z dwiema łyżkami papryki ostrej a do słoiczka wrzuciłam łyżeczkę kolorowego pieprzu :shock: i czekam co to będzie :lol: :lol: :lol:


Jak to co będzie. Będzie smacznie :P .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Ogórkowo

Postprzez elżbieta » wtorek, 17 sie 2010, 12:56

Kobiety ....a może nie tylko kobiety :D założyłam ten wątek ,żeby pozyskać przepisy na ogórki smaczliwe :D a Wy co? żadna nie robi? a zapodać jaki przepis zanim się skończą ogórcy :lol:
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: Ogórkowo

Postprzez Wiedźma » wtorek, 17 sie 2010, 13:15

My narazie robilismy tylko kiszone .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Ogórkowo

Postprzez pedro » środa, 1 wrz 2010, 10:08

SAŁATKA SZWEDZKA

Na sałatkę szwedzką przenaczamy ogórki większe i bardziej dojrzałe, takie które nie nadają się już do kiszenia w słoikach.
Ogórki myjemy dokładnie i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm (czywiście razem ze skórką).
Do pokrojonych ogórków dodajemy sporo posiekanego koperku i wszystko razem mieszamy.
Do przygotowanych wcześniej słoików dajemy dużą szczyptę ziaren gorczycy, mały ząbek czosnku, jedną kulkę ziela angielskiego i mały kawałek chrzanu.
Następnie słoje napełniamy ogórkami z koprem.
Przygotowujemy zalewę: ( na 1 l wody)
- 150 ml octu,
- 200 g cukru,
- dwie płaskie łyżki stołowe soli.
Całość zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki i szybko zakręcić.
Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 300 ml zalewy.
Jeszcze ciepłe słoje wkładamy do gara i pasteryzujemy 20 min. po czym wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Załączniki
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Ogórkowo

Postprzez elżbieta » środa, 1 wrz 2010, 14:47

:lol: :lol: :lol:
Lipno -praktyki w ZPOW -"sałatka szwedzka" :lol: połowę moich paznokci pokrytych emalią i niepokrytych :lol: wyemigrowało do Szwecji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: sałatka szwedzka

Postprzez pawełek » środa, 8 wrz 2010, 09:35

I cóż że ze Szwecji... ;)
Tylko idiota ma porządek, prawdziwy geniusz panuje nad chaosem!
Pozdrawiam
Paweł
http://dookolastola.blogspot.com
pawełek
 
Posty: 774
Dołączył(a): środa, 27 sty 2010, 12:50
Lokalizacja: Żory

Re: Ogórkowo

Postprzez wena » środa, 8 wrz 2010, 20:46

Kuszą mnie te ogórki ostro paprykowe. Chyba będę musiał takie zrobić.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Następna strona

Powrót do Spiżarnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron