Pasztetowa

Pasztetowa

Postprzez Misiekk85 » czwartek, 3 sty 2013, 20:42

Taki moj maly przepis na pasztetowa:

Skladniki:
- 1 kg watroby
- 1,8 kg podgardla lub boczku
- 2 kg sloniny
- 100 ml rosolku z parzenia surowcow
- 100 g bulki
- 3 duze cebule
- 2 jaja klasy L
- sol 18 g/kg
- pieprz 1,5 g/kg
- galka muszkatolowa 2g/5kg
- majeranek 2g/5kg

Wykonanie:
Podgardle i slonine parzymy do stanu polmiekkiego, po czym studzimy. W wodzie po parzeniu surowcow parzmy bulke. Watrobe moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy na drobne kawalki, zalewamy wrzatkiem i czekamy 10 min do zaparzenia. Cebule smazymy na smalcu do koloru zlotego.
Wszystko mielimy na sitku #3, po czym wazymy i dodajemy przyprawy. Calosc dokladnie mieszamy i nabijamy katnice, po czym parzymy w temperaturze 80 - 85 stopdni okolo 50-60 min do osiagniecia temperatury wewnatrz 69-70 stopni. Sparzone studzimy w zimnej wodzie.
Mozna uwedzic po wystudzeniu w zimnym dymie.
smacznego
Misiekk85
 
Posty: 6
Dołączył(a): niedziela, 29 kwi 2012, 20:28

Re: Pasztetowa

Postprzez malkar52 » niedziela, 6 sty 2013, 18:31

O, dobry przepis. Do słoików pewnie też się nada?
Pamiętam, że w dawnych czasach moja mama pasztetową pasteryzowała w słoikach.
malkar52
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 26 lis 2012, 22:17
Lokalizacja: koło Zebrzydowic


Powrót do Wyroby podrobowe i z szynkowarki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron