Kurzy cyc i więcej nic

Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez mark33 » niedziela, 15 sty 2012, 13:16

Za namową żony coś super delikatnego, szyneczka drobiowa z samej piersi. Użyłem 2 sztuk (podwójnych) 1250gram , okrojone z "tłustego" i ścięgien które zmieliłem na sitku 3mm, reszta krojona w kostkę 2x2 cm. Doprawiane majerankiem, pieprzem kolorowym, czosnkiem w proszku oraz solą 10g peklującej i 12 zwykłej i odrobina razem z Kucharkiem. Pierwszy raz robiłem w osłonkach termokurczliwych (chyba one są zwane barierowymi ;) ), było w związku z tym kilka przygód. Napełniłem pokaźną lufę z całości mięsa zawiązałem i okazało się, że do gara nie wchodzi :oops: . Na szczęście nie obciąłem nadmiaru za węzłem i udało się zrobić przegrupowanie. Szczegóły na obrazkach. Parzenie standardowe 1,5 godziny w 75*C.

Do poprawy, żebym nie zapomniał - dodać żelatyny! Wyrób co prawda ładnie się trzyma jednak galaretki niet wyszła w formie soku.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez szamanicaaa » niedziela, 15 sty 2012, 17:05

O! To coś wspaniałego-pysznie wyglądającego-i na pewno delikatnego!!!!!!!!!!!
Muszę zrobić-dzięki za relację i przepisik :)
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez mark33 » niedziela, 15 sty 2012, 19:03

Dla mnie to typowo damski przysmak, za delikatne i za chude po prostu takie dla księżniczki :D Bardziej do szampana niż do piwa :D o gorzałce nie wspominając :twisted:
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez szamanicaaa » niedziela, 15 sty 2012, 19:43

księżniczką się nie urodziłam-raczej szamanicą-no ale książęcych wyrobów mogę popróbować :lol:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez szamanicaaa » środa, 25 sty 2012, 13:46

Zrobiłam-i już prawie zjadłam.
Fajniutki ten kurzy cyc mielony :)
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez mark33 » środa, 25 sty 2012, 16:13

Cieszę się, że fajne wyszło, ja będę robił na zamówienie żony wolę jednak wieprzowe czy wołowe wyroby od drobiowego.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 26 sty 2012, 14:08

Mój mężo też świninkę woli-a ja cóż-muszę dietetycznie-choć i wieprzowe po wędzeniu podjadam :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kurzy cyc i więcej nic

Postprzez mark33 » czwartek, 26 sty 2012, 17:45

Czyli się wszystko zgadza, no może po za dietą ;) :D
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała


Powrót do Wyroby podrobowe i z szynkowarki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron