Strona 1 z 3
Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 10:26
przez Hubertus
Jak w temacie, mile widziane linki.
Z góry dziękuję
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 10:44
przez Anetka
wg mnie najlepszy prostokątny

Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 10:58
przez pedro
Ja też uważam, że prostokątna forma dla nadania kształtu plus osłonki barierowe. Trzeba mieć tylko odpowiednio duży garnek do parzenia.
Okrągłe szynkowary robiłem sam z nierdzewnych puszek. Można też kupić w sklepie u Mira ładny szynkowar z nierdzewki. Nie są tanie, ale to wydatek na lata.
http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 11:15
przez Hubertus
Pedro,
najlepiej żeby nie trzeba było uzywać osłonek, jest taki?
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 11:22
przez pedro
Można sobie darować osłonki, ale jest duże prawdopodobieństwo, że soczki uciekną i pozostanie sucha masa mięsna. Nawet do okrągłych daje się woreczki, aby było łatwiej wyciągnąć gotowy wyrób.
Osłonka barierowa (termokurczliwa) sama w sobie jest już praską. Forma z nierdzewki służy do nadania batonowi kwadratowego (prostokątnego) kształtu na przekroju.
Można zdobyć jeszcze stare praski aluminiowe i do tych osłonka (woreczek) jest już konieczny ze względu na niezbyt smaczne związki chemiczne glinu

.
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 17:24
przez wena
Ja mam 2 szynkowarki okrągłe, kupiłem kiedyś w Lidlu. Ale właściwie to rzadko je używam. Wolę osłonki barierowe, szybko i praktycznie.
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 20:52
przez radzio
Wedug mnie osłonki są bardziej praktyczne, bo np. można w trakcie jednego parzenia, w jednym garze zrobić kilka rodzajów wyrobów. Wadą natomiast jest to, że nie można w nich układać warstw, np. boczku.
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 20:56
przez Hubertus
wena,
tzn robisz wyroby bez użycie szynkowaru? tylko w samych osłonkach parzysz?
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 20:58
przez radzio
Hubert, do tego są specjalne osłonki barierowe. Mają tę cechę, że pod wpływem ciepła kurczą się ściskając farsz.
Re: Jaki szynkowar polecacie

Napisane:
poniedziałek, 17 sty 2011, 21:00
przez Hubertus
dzięki radzio