Krupnioki śląskie.

Re: Krupnioki śląskie.

Postprzez daro » środa, 29 sty 2014, 18:54

Dlaczego w Was widać kaszę .Ja co prawda do tej pory dawałem gryczaną białą , ale jakaś taka skubana drobna .W dalszym ciągu drąże (word poprawia mi ż i rz) temat rodzaju kaszy jęczmiennej .Która jest najlepsza do kaszanek.Tak żeby ją było widać tak jak u Was.
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Krupnioki śląskie.

Postprzez pedro » czwartek, 30 sty 2014, 09:02

U nas do kaszanki (a właściwie krupnioków) dają różne kasze. Proporcja zależy od gustu, ale zawsze jest ok. 60 % kaszy jęczmiennej (nie najdrobniejszej, ale też nie pęczaku). Pozostałe 40 % to kasza gryczana (najlepsza nieprażona ! ) i ryż. Takie krupnioki mi najbardziej smakują (patrz przepis w pierwszym poscie (tylko bez wątroby :D ).
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Krupnioki śląskie.

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 30 sty 2014, 13:46

A u mnie kaszankę robi się z samej kaszy gryczanej nieprażonej-i taką baaaaardzo lubię.
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Poprzednia strona

Powrót do Wyroby podrobowe i z szynkowarki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron