KASZANKA WIELKOPOLSKA

KASZANKA WIELKOPOLSKA

Postprzez wielkopolanin » środa, 2 gru 2009, 21:07

--------------------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI

Kasza Jęczmienna 1,5kg
Krew 0,5l
Wątroba wieprzowa 1 kg
Skóry wieprzowe 2kg
Płuca wieprzowe 0,8 kg
Podgardle lub pachwina 2kg

PRZYPRAWY
Sól kuchenna 0,20kg
Majeranek 0,05kg
Pieprz 0,02kg
Cebula 2szt (średnie)

SPOSÓB WYKONANIA

1 Skórki, płuca, podgardle myjemy i gotujemy do stanu miękkiego.
2 Kasze zalewamy rosołem 3 l rosołu (1-2) i dokładnie mieszamy po tej czynności wstawiamy do naczynia, w którym gotujemy mięso i parujemy kasze do miękkości ok. 1,5h
3 Zaparzamy wątrobę i kroimy w kostkę 1cm na 1cm
4 Cebulę kroimy i smażymy do złotego koloru
5 Mięso ugotowane mielimy przez sitko5mm wraz z cebulą dodajemy kasze i pokrojoną wątrobę dolewamy krew,przyprawy i mieszamy.
6 Napełnianie w jelita
7 Parzenie- kaszankę wrzucamy na wrzącą wodę i obniżamy temp wody do 85stC
Parzymy 15-20minut
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KASZANKA WIELKOPOLSKA

Postprzez daro » wtorek, 28 sty 2014, 19:04

Czy ktoś może wie o jaką kaszę chodzi ? Czy to pęczak? Ta kaszanka chyba była wykonana przez Tomka na wczasach prawda?
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: KASZANKA WIELKOPOLSKA

Postprzez daro » środa, 29 sty 2014, 18:16

Przepraszam chodziło mi oczywiście o Tadzia ,a nie Tomka .Ja naprawdę nie pamiętam nigdy imion .
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: KASZANKA WIELKOPOLSKA

Postprzez daro » wtorek, 4 lut 2014, 09:33

Kasza jęczmienna wiejska .
Zrobiłem kaszankę wg Wielkopolanina .W smaku jest wyśmienita .Mam tylko uwagę . Ponieważ miałem pachwiny to je użyłem .Moje skórki też nie były pozbawione tłuszczu w 100% .W sumie wyszła smaczna ,ale strasznie tłusta . Odradzam użycia pachwiny . Powinno być podgardle i raczej części niezbyt tłuste.
Co do wątróbki pokrojonej na tak duże kawałki .
Po parzeniu widać owszem bo o to chodzi ,natomiast nie ma wyczuwalnego smaku wątroby tylko jest jednolity smak kaszanki .Piszę to żeby rozwiać obawy Pedra i innych Banitów , którzy za tym smakiem nie przepadają .
A tak na marginesie .czemu kicha jest w dziale kiełbas??
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: KASZANKA WIELKOPOLSKA

Postprzez pedro » wtorek, 4 lut 2014, 20:16

Przeniosłem :)
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Wyroby podrobowe i z szynkowarki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron