Kiełbasa moja własna, nazwa ???

Kiełbasa moja własna, nazwa ???

Postprzez Andyandy » wtorek, 8 paź 2013, 16:36

Skład na 10/12 kg
Szynka 6kg
łopatka 2kg
Boczek 2kg (opcja )
podgardle 2kg
Przyprawy:
peklosól 17 gr/1kg
pieprz czarny średnio mielony 3 gr/1kg
pieprz Cayenne 2 gr/10kg
czosnek 4gr/1kg opcja ( 4 glówki /10kg ) dla smakoszy czosnkowej
Gałka muszkatołowa 1 gr /10kg
glukoza 3 gr/10kg
Przyprawa kebeb - gyros 5 gr /10kg ( opcja )
podgardle i boczek rozdrobnić sito 4 do 6
łopatka i boczek sito 8
woda 250 gr
szynka sito 10 lub szarpak.
Przyprawy i peklosól wymieszać razem i dodawać do farszu mieszając do uzyskanie pierwszego klejenia masy mięsnej.
Czosnek zmiksować z wodą do konsystencji emulsji ( można rozetrzeć z częścią peklosoli soli ) Dodać podczas mieszania do uzyskania odpowiedniej kleistości farszu. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Powtórnie mieszać do uzyskania dobrej kleistości.( 30 min )
Nabić jelita osadzić i wędzić w temp. 50 do 60 st do uzyskania odpowiedniego koloru, następnie parzyć w temp. 75 st przez 20 min i ostudzić i powtórnie podwędzić zimnym dymem przez 1.5 godziny.
Kiełbasa posiada wyrazisty smak jest doskonała jako podsuszana i parzona na gorąco.
Właściwy smak wyrób osiąga się po 4 do 5 dniach. Nadaje się do mrożenia i podsuszenia.
Kiełbasa nadająca się do krojenia w plastry jako dodatek do kanapek, pizzy itd. Można z powodzeniem farsz użyć z osłonkami białkowymi 65 mm zwiększając czas parzenia do 70 minut.
Porównanie do wyrobów sklepowych? powinna się unosić wysoko ponad sklepem.
Andyandy
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 4 lip 2013, 17:49

Re: kiełbasa moja włąsna, nzawa ???

Postprzez pedro » wtorek, 8 paź 2013, 17:40

Andyandy napisał(a):Porównanie do wyrobów sklepowych? powinna się unosić wysoko ponad sklepem.

Nie wątpię :D
Jak opróżnimy zamrażarkę to nie omieszkam wykonać. Dzięki za przepis.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron