Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 14 mar 2013, 11:30

A jakie konkretnie mają być te osłonki-bo nigdy takich nie robiłam.
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » czwartek, 14 mar 2013, 12:19

Zazwyczaj stosuję osłonki 65 mm. W przepisie w pierwszym poscie tego wątku jest podane. Podany rozmiar jest średnicą osłonki. W sprzedaży są rozmiary 45, 55, 65, 80 i 100 mm. Jak widzisz średnica 65 jest taka uniwersalna. Tatrzanską można zrobić też w tych mniejszych. Większe średnice, np. 100 mm używam do robienia szynkowej.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 14 mar 2013, 12:24

Rozmiar wyczytałam w przepisie-ale są jakieś karmelowe,mahoń-to tylko kolor?
I jeszcze pytanie o ziele angielskie-daje się całe czy się je miele?
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » czwartek, 14 mar 2013, 12:55

szamanicaaa napisał(a):Rozmiar wyczytałam w przepisie-ale są jakieś karmelowe,mahoń-to tylko kolor?
I jeszcze pytanie o ziele angielskie-daje się całe czy się je miele?

Oczywiście to tylko kolory.
Ziele angielskie dajemy zmielone (utłuczone).
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 14 mar 2013, 13:03

Dzięki bardzo :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez tito » piątek, 15 mar 2013, 00:02

zanim zaczniesz wiązać namocz w letniej wodzie lepiej się wiąże
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez szamanicaaa » piątek, 15 mar 2013, 07:54

OK. Dzięki :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 28 mar 2013, 17:35

No i zrobiłam tylko w mniejszych osłonkach-45-bo tylko takie były u mnie dostępne.
Ale kiełbasa nam smakuje :)
Załączniki
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 396
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez Wiedźma » czwartek, 28 mar 2013, 18:21

Moje gratulacje szamanico! Kiełbasa cudnej urody :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » czwartek, 28 mar 2013, 19:33

No pięknie. Gratulacje :D
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron