Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » piątek, 20 lip 2012, 17:43

SUROWIEC (na 5 kg):

- wieprzowina kl. II 4 kg,
- wołowina kl. II lub I ścięgnista 1 kg
- woda 0,15 l

PRZYPRAWY:

- peklosól 20g na kg,
- pieprz czarny 10 g,
- ziele angielskie 1 g.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na kawałki 4-5 cm i peklować oddzielnie 3 dni w temp. 4 - 8 st. C.
Mięso wieprzowe zmielić na siatce 8 -10 mm, a wolowinę dwa razy na najmniejszym oczku (2-3 mm). Do zmielonej wołowiny dodac pieprz, ziele angielskie, wymieszać z wodą, a następnie wyrobić dokładnie razem z mięsem wieprzowym aż masa nabierze kleistości. Napełnić ściśle osłonki białkowe 65 mm. Osadzać 2 - 4 godz w temp. max 30 st. C.
Po osuszeniu wędzić gorącym dymem 45-70 st. C przez ok. 3 godz.
Parzyć w temp. 70-75 st. C przez ok. 40-60 minut do osiągnięcia wewnątrz batonów 68-72 st. C.
Po wystudzeniu do 30 st. C wędzić powtórnie ciepłym dymem (30 st. C) przez 8 godzin.
Podsuszanie w pomieszczeniu o temp. 12-18 st. C przez 2-3 dni aż wydajność wyniesie 80 % w stosunku do wagi przed wędzeniem.

SMACZNEGO :)
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 22 lip 2012, 08:31

Ile metrów trzeba sobie przygotować osłonki?
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » niedziela, 22 lip 2012, 13:34

Zrobiłem 6 batonów po ok. 80 dkg. Na tą ilość trzeba ok. 2,5 m osłonki.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 22 lip 2012, 13:47

A "po ludzku" jakiego mięsa użyłeś? Macie klipsownicę czy masz jakiś sposób na wiązanie batonów?
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » niedziela, 22 lip 2012, 14:00

Do Tatrzańskiej u mnie leci łopatka wieprzowa i pręga wołowa. Klipsownicy nie mam i wiążę osłonki przedzą wędliniarską. Ostatnio jednak pojawiły się u nas osłonki pocięte i z jednej strony są zaklipsowane i mają pętelkę. Pozostaje tylko zawiązanie po napełnieniu.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 22 lip 2012, 14:11

Łopatkę klasyfikujesz czy mielisz wszystko razem?
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez pedro » niedziela, 22 lip 2012, 14:58

Łopatkę kroję jak leci i pekluję. Wiem, że można sklasyfikować, ale mi się nie chce :oops: .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez Wiedźma » wtorek, 24 lip 2012, 10:38

Najnowsze zdjęcia tatrzańskiej :D .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez ArT_B_ » wtorek, 24 lip 2012, 10:50

super kiełbaska :) mam nadzieję że będzie smakowała moim dziewczynom :) jak zrobię też się pochwalę ;)
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kiełbasa Tatrzańska Podsuszana

Postprzez ArT_B_ » piątek, 3 sie 2012, 20:36

a więc... zrobiłem i... spieprzyłem :( teraz dopiero czytając jeszcze raz przepis zobaczyłem co... a więc... nie zmieliłem wieprzowiny i dałem w kawałkach... efekt był taki że porobiły się dziury w kiełbasie... ale tak to jest jak się jednocześnie robi trzy rodzaje grubych kiełbas... na szczęście mięso nie jest popsute i da sie jeszcze wykorzystać... już pokroiłem ją w kostkę i będzie wkład do bigosu :D
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron