Kabanosy z królika

Kabanosy z królika

Postprzez Crael » czwartek, 2 lut 2012, 20:54

Kabanosy z królika

1,5 kg mięsa z królika ( tyle wyszło z wytrybowania mięsa z jednego królika)
0,5 kg podgardla
0,4 kg mięsa z golonki

Ładniejsze kawałki mięsa z królika na sitku 10 mm, brzydsze na sitku 5 mm zapeklowane na 3 dni
Mięso z golonki mieliłem 3 razy: 1 na sitku 5 mm, 2 na sitku 3 mm, 3 na sitku do maku zawsze
dobrze schłodzone. Peklowane 24 godz
Podgardle na sitku 5 mm. Peklowane 24 godz.
Mieszane na 1 biegu 5 min
Wędzone 2 godz. średnio gorącym dymem.
smacznego
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabanosy z królika

Postprzez radzio » czwartek, 2 lut 2012, 23:30

Crael napisał(a):(...) Mieszane na 1 biegu 5 min


Na pierwszym biegu czego? Zawsze myślałem, że kabanosy trzeba jedynie troszkę przemieszać ;)
I jeszcze jedna sprawa. Dawałeś jakieś przyprawy?
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Kabanosy z królika

Postprzez Crael » piątek, 3 lut 2012, 10:37

Dzięki Radziu w pośpiechu zapomniałem o najważniejszym.Już się poprawiam. :oops: :oops:

Przyprawy:
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
3 liście laurowe

Wszystkie przyprawy drobno zmielone o dodane w czasie mieszania plus 250 ml wody

Peklowałem peklosolą zmieszaną pół na pół z solą kłodawską niejodowaną w ilość 18g/kg

Mieszałem maszyną do mieszania i wyrabiania ciasta http://www.oleole.pl/blendery/electrolux-asm-450.bhtml podobną do tej, tylko firmy clatronic. 5 minut mieszania na 1 biegu to jest niedużo. Dla porównania dodam, że farsz na kiełbasę mieszam 12=15 min na 3 biegu.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabanosy z królika

Postprzez masie » poniedziałek, 17 sie 2015, 11:58

chyba się skuszę na ten sprzęt do mieszania, szczegolnie, ze znalazlem kupony do tego sklepu i baardzo tanio wychodzi ;-)
masie
 
Posty: 1
Dołączył(a): poniedziałek, 17 sie 2015, 11:56


Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron