KIEŁBASA CHŁOPSKA

KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez wielkopolanin » poniedziałek, 7 gru 2009, 22:12

Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg lub II 80% (okrawki z szynek)
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez bielok » poniedziałek, 19 kwi 2010, 09:02

Cześć :)
Jako raczkujący w temacie kiałbas, chciałem potwierdzić że kiełbasa jest prosta do wykonania i smaczna :)
Robiłem 1/4 z przepisu, na samej soli, zwiększając ilość czosnku do osiągnięcia kiełbasy o dominujacy jego smaku :D Użyłem jelit 22 oraz 32+. W grubszym jelicie wraźnie widać "duszka" czyli szary środek kiełbasy co właśnie chciałem osiągnąć stosująć samą sól.
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez wena » poniedziałek, 19 kwi 2010, 21:45

No widzisz jak na zlocie powiedziałem, że jesteś ZADYMIACZ to sie czerwieniłeś jak dziewica.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 19 kwi 2010, 22:02

wena napisał(a):No widzisz jak na zlocie powiedziałem, że jesteś ZADYMIACZ to sie czerwieniłeś jak dziewica.

Ja mam tylko nadzieję, że bielok kiedyś przestanie się czerwienić i da spróbować swoich wyrobów :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez wena » poniedziałek, 19 kwi 2010, 22:42

Ja jadłem jego białą kiełbasę podczas wspólnego grila u Dori, jak na skromnego amatora była bardzo dobra.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez bielok » wtorek, 20 kwi 2010, 05:50

Cześć :)
Dziękuję Janek :)
Myślę Wiedźmo ze jak zawarliśmy bliższa znajomość, to koniecznie trzeba ją kontynuować :) Więc będą okazje żeby kosztować własnych wyrobów ;)

Wracając do kiełbasy chłopskiej uważam że jest to świetna baza do robienia prostych kiełbas smakowych, kiedy ktoś tak jak ja nie wie jeszcze nie wie, ile dodać poszczególnych przypraw by otrzymać kiełbasę o określonym smaku.
Robiąc 2,5 kg tej kiełbasy dodałem 7 ząbków czosnku (niestety chińskiego bo własny mi się skończył) i kiełbasa jest o dominującym smaku czosnku. Bardzo smaczna, Wieśka która nie przepada za kiełbasami kosztuje 2x dziennie po kawałeczku.
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez kasikrocze » wtorek, 4 maja 2010, 16:07

Wiecie co z tej gramatury co kolega podaje to ja nic nie rozumiem i pojęć 6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
to ile to ma być?
Avatar użytkownika
kasikrocze
 
Posty: 32
Dołączył(a): niedziela, 25 kwi 2010, 05:57

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez Maruda » wtorek, 4 maja 2010, 17:40

No czego nie rozumiesz? 6 łyżek majeranku i 2 łyżeczki cukru. Trzeba było się uczyć w podstawówce a nie chodzić na wagary.
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 299
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez endrio » sobota, 29 sty 2011, 22:00

wielkopolanin napisał(a):Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .


Kiedyś "wpadł mi w oko" ten przepis i od dłuższego czasu na jego podstawie wykonuję różne wariacje z różnym mięsem :lol:
Dzisiejszy wyrób :)
Jestem na tak :)
endrio
 
Posty: 127
Dołączył(a): czwartek, 9 wrz 2010, 19:58
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: KIEŁBASA CHŁOPSKA

Postprzez Wiedźma » sobota, 29 sty 2011, 22:06

A było tyle niepokoju ;) :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron