Czabajka - "Csabai kolbász"

Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pedro » poniedziałek, 21 lis 2011, 14:36

Typowa kiełbasa węgierska wędzona, surowa i długo podsuszana.

Skład: (na 10 kg)

Mięso wieprzowe z łopatki 5 kg,
Boczek wieprzowy (taki poprzerastany) 5 kg,
Peklosól 200 g,
Papryka czerwona w proszku słodka 100 g,
Papryka czerwona w proszku ostra 40 g,
Kminek mielony 10 g,
Czosnek 50 g,
Pieprz mielony 40 g,
Cukier 30 g.

Mięso pokroić w kawałki 5x5 cm, wymieszać z peklosolą oraz pozostałymi przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie całość zmielić na sitku nr 8 i ponownie przemieszać. Farszem napełniać jelita kalibru 28-30 mm i odkręcać w wianki. Pozostawić do osadzenia ok. 3 godz.
Wędzić dymem ciepłym przez trzy dni po ok. 4 godz.
Kiełbasy powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 2 miesiące. Po tym okresie kiełbasa jest gotowa do konsumpcji :D .

Przepis ten opracowałem na podstawie kilku prób z kiełbasą węgierską. Korzystałem z różnych receptur znalezionych na węgierskich i słowackich stronach internetowych.

Na zdjęciu kiełbasa po pierwszym wędzeniu. Dziś wędzenie drugie, a konsumpcja dopiero ......... :o
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pieron2007 » wtorek, 22 lis 2011, 16:44

pedro napisał(a):Na zdjęciu kiełbasa po pierwszym wędzeniu. Dziś wędzenie drugie, a konsumpcja dopiero ......... :o

Dopiero po świętach wg przepisu :mrgreen:
Kule bele :) Pozdrawiam Was serdecznie !!!
Avatar użytkownika
pieron2007
 
Posty: 162
Dołączył(a): sobota, 20 mar 2010, 22:03
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pedro » wtorek, 22 lis 2011, 17:24

Myślę że na święta spróbujemy :D
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pawełek » wtorek, 22 lis 2011, 19:50

Według moich obliczeń idealna będzie w połowie stycznia w Wiśle :lol:
Tylko idiota ma porządek, prawdziwy geniusz panuje nad chaosem!
Pozdrawiam
Paweł
http://dookolastola.blogspot.com
pawełek
 
Posty: 774
Dołączył(a): środa, 27 sty 2010, 12:50
Lokalizacja: Żory

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pedro » wtorek, 22 lis 2011, 22:01

pawełek napisał(a):Według moich obliczeń idealna będzie w połowie stycznia w Wiśle :lol:


Jak dotrwa :lol: Przepis przepisem, a życie i apetyt ............ ;)
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez wena » środa, 23 lis 2011, 23:34

A mówią, że obżarstwo to grzech. :lol:
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez Janusz » sobota, 26 lis 2011, 10:22

:P Apetycznie wygląda... ale pewnie niewiele osób będzie miało tak silną wole by te dwa miesiące wytrzymać...
Avatar użytkownika
Janusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): środa, 22 cze 2011, 16:06
Lokalizacja: k/Cieszyna

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez pedro » sobota, 26 lis 2011, 10:56

Te dwa miesiące to trochę przesada. Wydaje mi się, że dotyczy to kiełbas w grubych jelitach wołowych. W przypadku kiełbasy w jelitach wieprzowych ten czas na pewno będzie krótszy. U mnie jutro będzie tydzień od pierwszego wedzenia i chyba spróbuję :D .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez Wiedźma » sobota, 26 lis 2011, 12:08

pedro napisał(a): U mnie jutro będzie tydzień od pierwszego wedzenia i chyba spróbuję .

Nie ma tak dobrze ;) :twisted: .Ćwiczymy silną wolę :lol: .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Czabajka - "Csabai kolbász"

Postprzez daro » sobota, 26 lis 2011, 13:28

:lol: To se Pedro pojadł :lol:
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron