PIERWSZE ZADYMIANIE:)

Re: PIERWSZE ZADYMIANIE:)

Postprzez tito » piątek, 11 lis 2011, 21:34

dym można uzyskać z bardzo suchego drewna wkładając je na pół godziny przed wędzeniem do wody ale nie o to mi chodzi
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: PIERWSZE ZADYMIANIE:)

Postprzez tito » piątek, 11 lis 2011, 21:53

jeśli schodzi lub się zmazuje nalot wędzenia z kiełbasy to zbyt szybko zamykasz wędzarnie i kiełbasa jest przykopcona i dlatego masz posmak gorzkawy kiełbasa musi być sucha aby zamknąć wędzarnie i wędzić dymem pozdrawiam serdecznie
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: PIERWSZE ZADYMIANIE:)

Postprzez marela » sobota, 12 lis 2011, 11:53

tito- nie, nie jest czarne, chociaż wędzonki są dość ciemne, ale to chyba dlatego ,że mialam sporo drzewa wiśniowego.
pedro- postaram się następnym razem tak zrobić. Chyba właśnie w tym tkwi problem. Suchego drzewa, z tamtego roku mialam bardzo mało i starałam się oszczędzać na rozpałkę. Dopiero w tym roku zbierałam po sąsiadach wszystkie świeżo ścięte drzewa i tym wędziłam , ale kory nigdy nie ściągałam. Teraz już będzie lepiej bo drzewo jest złożone pod zadaszeniem no i staramy się bardziej racjonalnie nim gospodarować.
Avatar użytkownika
marela
 
Posty: 63
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 14:41
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: PIERWSZE ZADYMIANIE:)

Postprzez Tomuś » sobota, 12 lis 2011, 13:57

Zamknij dostęp powietrza do paleniska i w ten sposób uzyskasz dym a nie płomień .
I to co napisał Pedro jest bardzo ważne ,sucha wędzarnia.
Tomuś
 
Posty: 466
Dołączył(a): czwartek, 26 lis 2009, 16:36
Lokalizacja: Radomsko

Poprzednia strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron