CHORIZO

CHORIZO

Postprzez wielkopolanin » niedziela, 6 gru 2009, 15:31

Chorizo

1,75kg chudej wieprzowej karkówki
0.25kg tłuszczu wieprzowego
1,5m osłonki wieprzowej średniej grubości
1,5 łyżki stołowej soli kuchennej lub gruboziarnistej
2 łyżeczki świeżo mielonego (średniego) czarnego pieprzu.
1 łyżeczka ziaren kopru
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki brandy
1 łyżka czerwonego octu winnego

1. Przygotuj osłonkę.
2. Pokrój mięso w kostkę o boku 2.5cm i wstaw je do zamrażalnika na 30 minut.
3. Zmiel mięso i tłuszcz w maszynce z grubym sitkiem.
4. Na dużej patelni z przykrywką wymieszaj mięso, sól, czarny pieprz, koper, mieloną paprykę, czosnek, wino, brandy i ocet winny. Starannie wyrób farsz ręką
5. Nakryj przykrywką i wstaw do lodówki na 3-4h. Dzięki temu wino i brandy wydobędą maksimum aromatu z ziół i przypraw, a mięso wchłonie część cieczy.
6. Osłonkę napełnij farszem, przekłuj komory powietrzne i uformuj kiełbasy o długości 10cm. Odetnij je ostrym nożem.
7. Gotowe kiełbasy ułóż na tacy, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by smaki się połączyły. Zużyj w ciągu 2-3 dni lub zamroź na okres dłuższy niż 3 miesiące
8. Gotuj. Wewnętrzna temperatura mięsa powinna wynosić 71 *C

Otrzymasz 2kg gotowej kiełbasy
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: CHORIZO

Postprzez bastisz » wtorek, 20 lut 2018, 23:38

Właśnie wczoraj była degustacja mojego pierwszego doświadczalnego chorizo, ma osiem tygodni bałem się
że może się coś stać z produktem z uwagi że nie wędzony i nie parzony a tu wyszło coś
obłędnego, jutro będą fotki.
ważne to dobrze zadymić: jasiu52
Avatar użytkownika
bastisz
 
Posty: 177
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:44
Lokalizacja: Dąbie k/ Będzina

Re: CHORIZO

Postprzez pedro » czwartek, 1 mar 2018, 16:10

Czekamy na fotki :)
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: CHORIZO

Postprzez bastisz » sobota, 3 mar 2018, 13:26

Poniżej zdjęcia :
Załączniki
ważne to dobrze zadymić: jasiu52
Avatar użytkownika
bastisz
 
Posty: 177
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:44
Lokalizacja: Dąbie k/ Będzina

Re: CHORIZO

Postprzez jacekn » niedziela, 4 mar 2018, 09:30

Robiłeś z przepisu który jest w pierwszym poście.
Avatar użytkownika
jacekn
 
Posty: 165
Dołączył(a): środa, 2 lis 2011, 17:14
Lokalizacja: Tychy

Re: CHORIZO

Postprzez bastisz » niedziela, 4 mar 2018, 13:47

Nie, z tego przepisu nie korzystałem syn znalazł przepis na necie między innymi w składnikach
jest alkohol, witamina C, różne papryki no i mięsko.
ważne to dobrze zadymić: jasiu52
Avatar użytkownika
bastisz
 
Posty: 177
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:44
Lokalizacja: Dąbie k/ Będzina

Re: CHORIZO

Postprzez pedro » poniedziałek, 5 mar 2018, 09:48

Piękne :D Teraz pytanie: Gdzie i kiedy degustacja :P (bo co do tego to wiem ;) )
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron