PARÓWKI

Re: PARÓWKI

Postprzez bielok » sobota, 20 lis 2010, 12:10

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Właśnie zaraz będę parzył pierwszy próbny batonik parówkowej :)
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PARÓWKI

Postprzez bielok » niedziela, 21 lis 2010, 18:01

Cześć :)

Parówki (a właściwie chyba serdelki) nadziane do osłonek, rano wędzenie. Musiałem zużyć osłonki 32+ juz za długo u mnie leżały.

Wczoraj jedną parówkę zjadłem parzoną, przyznam ze nie spodziewałem się takiej gładkiej konsystencji :)
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PARÓWKI

Postprzez bielok » poniedziałek, 22 lis 2010, 12:34

Cześć :)

Kontrolna partia uwędzona, wzorując się na przepisie parówkowa gruba :D
Teraz się chłodzi, ale pr.. jest przesolona .... trochę ;-) No i za bardzo uwędzona.
Załączniki
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PARÓWKI

Postprzez pedro » poniedziałek, 22 lis 2010, 13:45

Pozwoliłem sobie trochę przerobić zdjęcie, bo nie mieślilo się w monitorze :D .
Tak na przyszłość to wklejamy zdjęcia jako załącznik o wymiarach max 250 kB i 800x600.

No i zapomniałem dodać, że kiełbaski bardzo ładne :P . Mógłbyś wrzucić przekrój parówkowej.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: PARÓWKI

Postprzez bielok » poniedziałek, 22 lis 2010, 18:52

Cześć :)
Oczywiście, niestety mój telefon przy sztucznym świetle robi kiepskie zdjęcia.
Załączniki
przekrój parowkowej i cienkiej
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PARÓWKI

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 22 lis 2010, 20:03

bielok napisał(a):Cześć :)
Oczywiście, niestety mój telefon przy sztucznym świetle robi kiepskie zdjęcia.

Ale "parówkowej i cienkiej" to nie przeszkadza ;) Obrazek
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: PARÓWKI

Postprzez bielok » poniedziałek, 22 lis 2010, 20:24

ha :)

Mam stresa co Pero powie na strukturę mojej parówkowej .................... na szczęście pawie nic tam nie widać :)
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PARÓWKI

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 22 lis 2010, 20:28

W/g mnie jest wszystko ok :)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: PARÓWKI

Postprzez pedro » poniedziałek, 22 lis 2010, 20:45

No dobra. Teraz to bym chętnie poznał doznania organoleptyczne przy jej konsumpcji :D .
Na zdjęciu widać, że chyba nie kutrowałeś tylko mieliłeś kilka razy. W domowych warunkach ciężko dobrze skutrować farsz na parówki. Jak na domowe warunki parówka jest jak najbardziej ok. No i chyba Ci smakuje :D .
Ja robię nieco inaczej, ale to już opiszę jak będę robił. Myślę, że niebawem, bo mi smaka zrobiłeś. Dziś jest jakiś dzień robienia smaka. Najpierw krupnioki, teraz parówki. Ciekawe co jeszcze dziś wyskoczy :roll: :lol: .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: PARÓWKI

Postprzez radzio » niedziela, 5 lut 2012, 17:47

Za mną tez chodziły parówki. No co się obejrzałem, to stały z tyłu i się do mnie uśmiechały :lol:
Zrobiłem dziś i jestem zadowolony.





Jako surowca użyłem:

- podgardle -0,5kg
- wieprzowina II - 1,5kg
- wieprzowina III - 1,5kg

Przyprawy dodane w czasie rozdrabniania:

woda - 1 l (lodowata)
mleko w proszku - 50g
ketchup - 60g
cukier -6g
papryka słodka -6g
papryka ostra - 4g
gałka muszkatołowa - 2g
pieprz biały -6g
gorczyca mielona - 14g
sól - 15g

Mięso potraktowane szarpakiem i peklowane przez 24 godziny (20 g/kg). Następnie rozdrobnione maszynką, sitko nr 4, dwa razy. Schłodzone na balkonie (-15 stopni) przez 30 minut. Klasę III przemieliłem jeszcze raz przez sitko nr 2. Dodałem do niego przyprawy i rozdrobniłem za pomocą blendera dodając połowę wody. Dołożyłem pozostałe mięso (podgardle i klasę II) i znowu... blender i woda. Po dokładnym rozdrobnieniu napełniłem sztuczne osłonki i bez osadzania sparzyłem w 70 stopniach przez 15 minut. Potem studzenie i konsumpcja.

Smacznego!
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron