KIEŁBASA KRAKOWSKA

KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez wielkopolanin » niedziela, 6 gru 2009, 13:21

KIEŁBASA KRAKOWSKA

SUROWIEC NA 10 KG

- Wieprzowina kl. I 4Kg
-Wieprzowina kl. III 2kg
- wieprzowina kl. II 4kg

PRZYPRAWY
- peklosól 0,18kg
--kolendra 0,002kg
- cukier 0,002kg
-czosnek 0,010kg
-pieprz 0,02kg

JELITA
-osłonki białkowe o Sr 85mm

SPOSÓB WYKONANIA


- Wieprzowina kl. I kroimy na kawałki o Sr 3-4cm i zaprawiamy przyprawami i solą pozostawiamy na 4h
- wieprzowina kl. II peklujemy
- Wieprzowina kl. III peklujemy
- Wieprzowina kl. III rozdrabniamy na sitku 3mm dolewamy 0,5l wody mieszamy i poddajemy powtórnemu mieleniu do uzyskania odpowiedniej masy kleistej
- wieprzowina kl II rozdrabniamy na sitku 8mm, po czym wszystko razem mieszamy 0k 20mn.
NAPEŁNIANIE JELIT
-napełniamy jelita farszem o długości 30-35cm
OSADZANIE
-batony zawieszamy na kijach wędzarniczych i pozostawiamy, na 12h w temp 4-6stC
1 WĘDZENIE
-wędzimy w dymie gorącym aż osiągniemy lekko brązową barwę
PARZENIE
-parzymy w wodzie 70mn o temp 75stC aż kiełbasa wewnątrz będzie miała 69-70stC
SCHŁADZANIE
-kiełbasę krakowską schładzamy powietrzem do 18-20 stC
2 WĘDZENIE
-wędzimy w zimnym dymie ok. 10h
SMACZNEGO
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez arek110 » środa, 11 sie 2010, 21:55

Dodałbym, że kiełbasa jest gotowa po 2 tygodniach suszenia. Zrobiłem ją kiedyś, oczywiście nie mogąc wytrzymać po 2 dniach przeciąłem jeden z czterech batonów. I jakież było moje rozczarowanie, kiełbasa miał pełno dziur.
Pozostała trójka odczekała jednak swoje wymagane 2 tygodnie. I tam już żadnych dziur nie było.
Polecam wszystkim ten przepis. Z tym, że na razie chyba za gorąco. Trzeba mieć odpowiednie warunki (temperatura) na to dwutygodniowe suszenie.
arek110
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 22:40

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez wielkopolanin » niedziela, 26 wrz 2010, 21:13

Kiełbasa krakowska (niem. Krakauer) to jedna z najbardziej popularnych polskich kiełbas znanych na całym świecie. Jest to trwała podsuszana kiełbasa, której receptura pochodzi pierwotnie z XVI wieku z Krakowa. Wyrabiana jest z chudej wieprzowiny z dodatkiem różnych przypraw, przede wszystkim pieprzu, ziela angielskiego, kolendry.
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez wena » niedziela, 26 wrz 2010, 21:41

Robiłem ją już kilka razy. jest rewelacyjna. Tylko ostatnio robiłem już 2 razy w osłonkach białkowych o średnicy 45 mm. Kawałki mięsa kroiłem trochę mniejsze niż 3-4 cm. Tak na oko ok 2 cm. Mam tych osłonek jeszcze dosyć dużo więc je muszę wykorzystać. Co najważniejsze grubość osłonek nie zmieniła smaku.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez ArT_B_ » wtorek, 31 lip 2012, 08:33

Zrobiłem dwa batoniki :) krótszy wygląda tak :) dłuzszy podsuszę i zobaczę co wyjdzie :)
Załączniki
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 31 lip 2012, 17:17

Piękniutka!!!!!!!!!!!!!!!!!
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 391
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez ArT_B_ » czwartek, 2 sie 2012, 12:07

Drugi baton się suszy... zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez wena » piątek, 3 sie 2012, 19:11

Musi wyschnąć około 30% jak dobrze pamietam.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez ArT_B_ » piątek, 3 sie 2012, 21:37

no to będzie wysychać :) właśnie wisi sobie grzecznie w wędzarni :) potrzymam ją jeszcze do środy i myślę że wystarczy :)
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: KIEŁBASA KRAKOWSKA

Postprzez ArT_B_ » środa, 8 sie 2012, 08:32

a tak wyszła krakowska sucha... :)
Załączniki
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron