KIEŁBASA SZYNKOWA

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez pedro » niedziela, 17 paź 2010, 08:25

Przy 60 - 45-50 min.
Przepisy branżowe mówią, w przypadku osłonek 65 mm, o parzeniu 50-70 min. w temp. 70-75 st. C do osiągnięcia temp. 68 st. C wewnątrz batonu.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez Crael » niedziela, 17 paź 2010, 10:33

Ja osobiście bardziej kieruję się wagą batona, a nie jego grubością. Raczej kierowałbym się dłuższym czasem parzenia. No ale jest to kwestia własnych preferencji.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez endrio » niedziela, 17 paź 2010, 11:07

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
Właśnie zaczęło się wędzenie :D
Jestem na tak :)
endrio
 
Posty: 127
Dołączył(a): czwartek, 9 wrz 2010, 19:58
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez endrio » niedziela, 17 paź 2010, 20:52

I kiełbaska wykonana :D
Główna próba będzie jutro i po niej opisze dokładniej moje wrażenia i wyniki, ale miałem nadzianą małą końcówkę farszu, którą już próbowałem i pierwsze wrażenie jest - SUPER !!! , "smakuje za więcej" :D
Jestem na tak :)
endrio
 
Posty: 127
Dołączył(a): czwartek, 9 wrz 2010, 19:58
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez tito » niedziela, 17 paź 2010, 21:02

Witam wiem że za późno ale najważniejsza jest temperatura wewnątrz batonu dla mnie taka minimalna temperatura to 71-75st
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez endrio » niedziela, 17 paź 2010, 21:07

Tego parametru nie sprawdzałem, nie chciałem nakłuwać batonów(nie pomyślałem o tym), ale tyle na pewno nie było w środku, parzyłem w temp. tak jak podawał Pedro, ze wskazaniem na 70 , parzenie ok. 50 min. :)
Jestem na tak :)
endrio
 
Posty: 127
Dołączył(a): czwartek, 9 wrz 2010, 19:58
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez tito » niedziela, 17 paź 2010, 21:34

jeśli nie chcesz nakłuwać lub nie masz termometru to najlepszym sposobem jest parzenie na każdy cm ok 7min w temp 75st po upływie czasu parzenia przetnij ją i patrząc na przecięcie nie od góry tylko z boku na linie cięcia jeśli jest delikatnie wypukłe to jest sparzona a jeśli nie to pozostaw ją jeszcze na 5-15 minut i na pewno będzie okj pozdrawiam
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez endrio » wtorek, 19 paź 2010, 19:55

Dziękuję za dodatkowe porady, w przyszłości, kto wie co może się przydać :)

Kiełbasa po całkowitym wystygnięciu smakuje rewelacyjnie, autentycznie zdziwiłem się, że tak może smakować.
Za namową Pis67 z WD dałem trochę więcej pieprzu 2g/kg i gałki 0,5/kg, w pierwszym dniu była kiełbasa dość pierna, teraz już nie czuję tego, jest dobrze. Chyba w związku z tym mielony farsz był dość ciemny i kolorystycznie ciut odbiega od reszty.
Wcześniej uważałem, że wykonanie "grubszej" kiełbasy jest nie dla mnie , nawet nie wnikałem w receptury, osłonki kupiłem już jakiś czas temu i leżały, a teraz uważam nieskromnie :oops: , że wykonanie jej było łatwiejsze niż kiełbasy chłopskiej, którą do tej pory "ćwiczyłem" ponieważ osłonki mi nie pękały :lol: :lol:

A o to i sama kiełbasa

Wchodzi na stałe do mojego skromnego mięsnego repertuaru :D
Jestem na tak :)
endrio
 
Posty: 127
Dołączył(a): czwartek, 9 wrz 2010, 19:58
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez Crael » wtorek, 19 paź 2010, 20:16

Endrio! Gratulacje, kiełbasa wyszła bardzo fajna.
Święci garnków nie lepią. Wystarczy powiedzieć sobie da się zrobić i efekty są wspaniałe. :lol: :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: KIEŁBASA SZYNKOWA

Postprzez Anetka » wtorek, 19 paź 2010, 20:46

Gratulacje Endriu jak ja Ci zazdroszczę ja muszę dojadać swoją nieudaną choć w smaku pyszną :lol:
http://www.psisklep.com.pl/ :D
Avatar użytkownika
Anetka
 
Posty: 478
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 18:16
Lokalizacja: Łódź

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość