Franfuterki wędzone

Franfuterki wędzone

Postprzez pedro » poniedziałek, 16 sie 2010, 10:35

FRANFUTERKI WĘDZONE

Skład:
Wieprzowina kl. I 50% zmielona na ósemce
Wieprzowina kl. II 50 % zmielone na ósemce
Przyprawy:
- peklosól 20g/kg
- pieprz 2 g/kg
- gałka muszkatołowa 0,4 g/kg
Do tego jelita baranie 22 mm. I to wszystko. Wędzone w zimnym dymie przez ok. 6 godzin. Parzenie na patelni przed podaniem przez ok. 10 minut. SMACZNEGO

Przepis pochodzi ze zbioru receptur i skrótów instrukcji na wędliny i wyroby wędliniarskie przeznaczone na rynek krajowy nr 16 wydany przez Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego w Warszawie w roku 1959.

PS.
W oryginale był jeszcze cukier, ale go pominąłem, bo temperatury nie sprzyjają.
Załączniki
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez wena » poniedziałek, 16 sie 2010, 21:26

Chyba sie pokuszę. Robiłem je wielokrotnie, ale teraz w nowej wędzarni to będzie nowe wyzwanie.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez arek110 » sobota, 21 sie 2010, 18:52

wena napisał(a):Chyba sie pokuszę. Robiłem je wielokrotnie, ale teraz w nowej wędzarni to będzie nowe wyzwanie.

Mam coś podobnego jak Ty (wędzarnię oczywiście, skrzynia z desek i dymogenerator Borniaka) i frankfuterki wychodzą przepiękne. Tylko w tych temperaturach, trudno mówić o wędzeniu zimnym dymem.
arek110
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 22:40

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez wena » poniedziałek, 23 sie 2010, 21:35

Wedziłem kiełbasę pierwszy raz w nowej skrzyni przy pomocy BORNIAKA. Było trochę chłodniej w czwartek. Temp. w skrzyni max 27 st.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez Crael » poniedziałek, 23 sie 2010, 23:55

Witaj Pedro!
Z jakich kawałków półtuszy pochodzi materiał na te frankfurterki? :lol: :lol: :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez arek110 » piątek, 27 sie 2010, 07:40

Crael napisał(a):Witaj Pedro!
Z jakich kawałków półtuszy pochodzi materiał na te frankfurterki? :lol: :lol: :lol: :lol:

A co za różnica?
arek110
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 22:40

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez pieron2007 » niedziela, 30 paź 2011, 09:56

Mam pytanie czy to się wszystko robi w jeden dzień czy mięso peklujemy dwie doby?
Kule bele :) Pozdrawiam Was serdecznie !!!
Avatar użytkownika
pieron2007
 
Posty: 162
Dołączył(a): sobota, 20 mar 2010, 22:03
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Franfuterki wędzone

Postprzez Wiedźma » niedziela, 30 paź 2011, 10:00

pieron2007 napisał(a):Mam pytanie czy to się wszystko robi w jeden dzień czy mięso peklujemy dwie doby?

Peklujemy dwie doby.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2430
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron