KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez radzio » wtorek, 21 lut 2012, 14:11

Tomek, gratulacje!
Mam jednak pytanie. Czy próbowałeś flokować kiełbasę? Skąd te widoczne na fotkach patyczki?
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez Tomek-Pasieka » wtorek, 21 lut 2012, 19:16

Tak, próbowałem flokować, jeszcze popracuję, bo po jakiś 17 latach przerwy zapomniałem.
Avatar użytkownika
Tomek-Pasieka
 
Posty: 78
Dołączył(a): niedziela, 13 lis 2011, 00:03

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez wena » wtorek, 21 lut 2012, 22:37

Flokowania próbowłem,ale przy pokazie mi szło pieknie. Jak próbowałem po kilku miesiącach to zapomniałem tego podstawowego ruchu.
Tomek wędlinka super.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez pedro » wtorek, 21 lut 2012, 23:16

Tomek-Pasieka napisał(a):Tak, próbowałem flokować, jeszcze popracuję, bo po jakiś 17 latach przerwy zapomniałem.
wena napisał(a):Flokowania próbowłem,ale przy pokazie mi szło pieknie. Jak próbowałem po kilku miesiącach to zapomniałem tego podstawowego ruchu.

To jest proste :!: :D
Zapraszam na lekcje (prywatne) :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez wena » środa, 22 lut 2012, 13:40

Zaproszenie przyjęte.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez Tomek-Pasieka » poniedziałek, 5 mar 2012, 21:48

Kroiłem dziś kiełbasę z drugiego podejścia (trochę nieudaną, bo primo z szynki, secundo dałem ciała przy wędzeniu), Wierka podeszła, zapytała co robię, więc spytałem czy chce posmakować. Komentarz był krótki Mmmmm, pyśna. No i zajadała się plasterkami :)
Avatar użytkownika
Tomek-Pasieka
 
Posty: 78
Dołączył(a): niedziela, 13 lis 2011, 00:03

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez wena » poniedziałek, 5 mar 2012, 23:17

Z szynki dlatego nieudana?
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez Tomek-Pasieka » poniedziałek, 5 mar 2012, 23:36

Szynka z tesco, promocyjna, w domu okazało się, że pakowana była w okolicach 23 lutego, termin do 3 marca i ostatniego dnia przerabiałem. Puściła sporo soków (150 g na 3,5 kg) w ciągu 12 godzin od pokrojenia w kostkę.
W sumie bardziej nieudane było wędzenie. Albo nie wygrzałem porządnie wędzarni, albo za krótko podsuszałem kiełbasę, albo to wina wiatru, który wiał prosto w rurę i wpychał większość dymu do wędzarni. Po trzech godzinach wędzenia kiełbasa na jednym kiju była wilgotna. Część lasek jest ładna brązowawa, część szarawa.
W sumie w smaku i tak jest rewelacyjna :)
Avatar użytkownika
Tomek-Pasieka
 
Posty: 78
Dołączył(a): niedziela, 13 lis 2011, 00:03

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez pedro » wtorek, 6 mar 2012, 09:56

Tomek-Pasieka napisał(a):Szynka z tesco, promocyjna, w domu okazało się, że pakowana była w okolicach 23 lutego, termin do 3 marca i ostatniego dnia przerabiałem. Puściła sporo soków (150 g na 3,5 kg) w ciągu 12 godzin od pokrojenia w kostkę.


Kupowane mięso w marketach to jest loteria. Często zdarza się mięso z wadą (szczególnie szynka) i z takiego mięsa nie da się zrobić kiełbasy, bo się nie sklei. Mięso takie jest białe, wodniste tak jakby było wcześniej sparzone. Wada nosi nazwę PSE. Takie mięso tylko na pieczeń.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez wena » wtorek, 6 mar 2012, 22:58

Kiedyś kupiłem mięso z szynki w supermarkecie zrobiłem szynkową i klęska. Nie kleiła się i była taka mokra, wilgotna jak ci.....a, ale to nie dla kiełabsy.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron