KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez pedro » środa, 7 lip 2010, 21:14

Kiełbasa ta, to wynik wieloletnich doświadczeń w odnalezieniu właściwego smaku. Oto moje przemyślenia w praktyce :D .

KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Skład na 5 kg:

- wieprzowina kl I i II (łopatka) 3,5 kg,
- podgardle wieprzowe 1,0 kg,
- wołowina ścięgnista (pręga) 0,5 kg.


Przyprawy:

- pieprz 2g/kg,
- czosnek 2g/kg,
- gorczyca (cała) 1g/kg,
- kminek mielony 0,5g/kg,
- kolendra mielona 0,5g/kg,
- majeranek 0,5 g/kg.


Materiały pomocnicze:

- jelita kal. 28/30,
- floki.


Mięsa zapeklowałem 20g/kg. Po rozbiorze łopatki otrzymuję kl. I i II. Ilości nie podaję, bo zależne są od jakości samej łopatki. Mięsa mielę: kl. I na sitku 13, kl. II i połowa podgardla na sitku 8, druga połowa podgardla na sitku 4,5 i wołowina ścięgnista dwukrotnie na sitku 3 mm. Do zmielonej wołowiny daję przyprawy i 200 ml zimnej wody i dokładnie mieszam. Następnie dodaję wołowinę z przyprawami do pozostałych mięs (uprzednio dobrze schłodzonych) i wyrabiam intensywnie aż farsz stanie się kleisty (ciągną się tzw. anielskie włosy :D ). Jelita napełniam dosyć ściśle i wieszam do osadzenia przez ok. 1 godz. w temp. pokojowej. Osuszam następnie przy otwartej wędzarni, tak aby z powierzchni kiełbas zniknęła rosa. Następnie zamykam wędzarnię i wędzę w gorącym dymie (50-60 st. C) przez 4 godz. obracając kije w połowie wędzenia. Potem parzenie przez 25 min. w temp. 70-75 st. C. Potem już tylko studzenie i……… SMACZNEGO :P . Jednak najlepiej smakuje po kilku dniach jak się trochę podsuszy. Dobra do piwa :lol: .
Załączniki
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez wena » czwartek, 8 lip 2010, 17:50

Robiłem ją już w tym roku. Zostały mi jeszcze tylko 2 kawałki. Bardzo polecam.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez arek110 » środa, 11 sie 2010, 21:42

Robiłem ją za dwa razy chyba. Smakowała bardzo całej (szerokiej) rodzinie. I nazwa bardzo im się podobała :mrgreen:
arek110
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 22:40

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez Hubertus » środa, 30 mar 2011, 13:15

Jaki jest czas peklowania?
Pozdrawiam
Hubert vel Hubertus
Avatar użytkownika
Hubertus
 
Posty: 280
Dołączył(a): czwartek, 13 sty 2011, 21:25

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez bielok » środa, 30 mar 2011, 14:49

Cześć.

Hubertus napisał(a):Jaki jest czas peklowania?


Hubertus - ja mięso na kiełbasy pekluję krótko - niecałą dobę (zazwyczaj).
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez pedro » środa, 30 mar 2011, 20:26

Ja pekluję 2-3 dni. Po tym czasie mięso robi się kleiste :D .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez Wiedźma » środa, 6 kwi 2011, 18:43

A to kiełbasa uwędzona wczoraj :D .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez zgoda » piątek, 22 kwi 2011, 12:42

Próbowałem tej kiełbasy w Wiśle i doznałem olśnienia, ja też muszę sobie taką zrobić!

Na zdjęciach wygląda bosko, ale smakuje jeszcze lepiej. :D
Browar Clair de Lune
Avatar użytkownika
zgoda
 
Posty: 37
Dołączył(a): piątek, 25 lut 2011, 14:27
Lokalizacja: Wołomin

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez szamanicaaa » piątek, 22 kwi 2011, 13:28

Ja nie probowałam-ale i tak muszę zrobic-bo wygląda wspaniale!!!!!!!!!!!!
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Postprzez 100krotka » wtorek, 29 lis 2011, 18:01

Dowód na to, że nie odpuściłam :)

Kiełbaska pyszna. Wczoraj zrobiona, a jutro chyba nic z niej nie zostanie :( Chyba trzeba zacząć robić większe ilości :D
Wędziłam u znajomego i w sumie nie miałam wpływu na to :( Ale i tak się cieszę :D
Tylko jednak widzę, że daleko mi do wzoru...
Trochę dziwnie wyszło z wykonaniem, ale to wszystko przez brak czasu. Peklowałam w piątek popołudniu. Włożyłam do jelit w niedzielę popołudniu, a wędzenie było wczoraj popołudniu.
Następnym razem się poprawię i będzie tak jak trzeba :D

Pedro dzięki za przepis. Wszystkim bardzo smakowało, a mnie chyba najbardziej :lol: :lol: :lol:
"Kobieta nigdy nie wie, czego chce, ale nie spocznie, dopóki celu nie osiągnie."
Jean-Paul Sartre
NOWA GALERIA --> https://picasaweb.google.com/109692982762142395150
TO JUŻ BYŁO --> https://picasaweb.google.com/117084751424889307187
Avatar użytkownika
100krotka
 
Posty: 300
Dołączył(a): poniedziałek, 21 lut 2011, 08:49
Lokalizacja: Beskid Śląski

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron