A gdzie jest biała?

A gdzie jest biała?

Postprzez tadzikmal » czwartek, 1 kwi 2010, 23:44

Witam,
Jutro chcę zrobić białą, a tu nigdzie przepisu niet. Czy ktoś pomoże?
Pozdrawiam Tadzik
tadzikmal
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 28 lut 2010, 22:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez pedro » piątek, 2 kwi 2010, 06:50

Oto moja biała (na 5 kg).

Wieprzowe kl. II 3 kg, (mielę na sitku 8 mm)
Podgardle wieprzowe 1,5 kg, (mielę na sitku 4,5 mm)
Wołowe ścięgniste 0,5 kg, (mielę na sitku 2-3 mm).

Przyprawy:
- peklosól (lub sól w zależności czy kiełbasa będzie tylko parzona, czy też smażona lub grill'owana) 20 g/kg
- pieprz 2 g/kg,
- czosnek 3-5 g/kg,
- majeranek 2g/kg.

Przyprawy dodaję wg własnych upodobań smakowych. Czosnku i majeranku więcej, bo lubię. Dodaję jeszcze niekiedy gorczycę białą (1g/kg), kminek mielony (0,5 g/kg), kolendrę (0,5 g/kg).

Pokrojone mięsa pekluję dwa dni w temp. 4-8 st. C. Jeżeli nie używam peklosoli to po zasoleniu mięs trzymam je ok. 5 godzin w temp. pokojowej i przystępuję do robienia kiełbasy.

Do zmielonej wołowiny dodaję przyprawy i ok. 200 ml wody dokładnie mieszając. Tak zmieszaną wołowinę dodaję do pozostałych mięs i dokładnie wyrabiam, aż masa stanie się kleista.
Farszem napełniam jelita kalibru 28-30, odkręcając parki długości ok. 15 cm.
Parzę 25 min. w wodzie o temp. 70-75 st. Po wyjęciu z parzenia opłukuję w zimnej bieżącej wodzie i wieszam do obeschnięcia. Kiełbasa biała ma ograniczoną trwałość, więc staram się spożyć ją na bieżąco, albo zamrozić. Części kiełbasy nie parzę tylko zostawiam surową. Robię wtedy po 3-4 parki i pakuję w woreczki, a następnie zamrażam. Taka kiełasa jest jak znalazł na grill'owanie w pogodny dzień. Na grill'a robię bez peklosoli (nitrozaminy !!!).
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez tadzikmal » sobota, 3 kwi 2010, 20:34

Dziekuję Pedro,
Ignorant też dał już przepis. Biała zrobiona troche eksperymentalnie, bo z tego co miałem. Jutro będzie śniadanko.
Pozdrawiam Tadzik
tadzikmal
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 28 lut 2010, 22:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez radzio » piątek, 30 kwi 2010, 23:26

Tadzikmal, ja wiem, że trochę późno ale jak wyszła Twoja biała?

PS. Obraziłeś się na mnie? Spoko, mandat za gadanie zapłaciłem!
Odezwij się czasem!
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez Hubertus » sobota, 19 mar 2011, 18:47

Kiełbasę właśnie popełniłem, zdjęcie i ocenę podam w poniedziałek :)
Pozdrawiam
Hubert vel Hubertus
Avatar użytkownika
Hubertus
 
Posty: 280
Dołączył(a): czwartek, 13 sty 2011, 21:25

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez tadzikmal » niedziela, 20 mar 2011, 19:46

radzio napisał(a):Tadzikmal, ja wiem, że trochę późno ale jak wyszła Twoja biała?

PS. Obraziłeś się na mnie? Spoko, mandat za gadanie zapłaciłem!
Odezwij się czasem!


He, He
dopiero teraz przeczytałem :)
Radzio, co ja bym bez Ciebie zrobił? Gdyby nie Ty, to pewnie nigdy wędzarni i swoich wyrobów nie zrobił. I za co miałem się obrazić?
Czasami nie miałem czasu zbyt często zaglądać. Ale obiecuję , że się poprawię.
A kiełbasa wyszła super. Pamiętam, że na śniadaniu było wybieranie, która to przeze mnie robiona. Moja zeszła cała :)
Pozdrav tadzik
tadzikmal
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 28 lut 2010, 22:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez radzio » niedziela, 20 mar 2011, 20:40

Kurczę prawie rok zleciał! Coraz szybciej mi ten czas zasuwa!
Pozdrawiam!
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez wena » niedziela, 20 mar 2011, 23:01

Święta tuż tuż, więc biała będzie obowiązkowo. No i jak zacznę sezon grilowy to również tylko biała na grila, oczywiście z kiełbas.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez 100krotka » poniedziałek, 21 mar 2011, 07:55

Hubertus napisał(a):Kiełbasę właśnie popełniłem, zdjęcie i ocenę podam w poniedziałek :)


Czekamy Hubertus :)
"Kobieta nigdy nie wie, czego chce, ale nie spocznie, dopóki celu nie osiągnie."
Jean-Paul Sartre
NOWA GALERIA --> https://picasaweb.google.com/109692982762142395150
TO JUŻ BYŁO --> https://picasaweb.google.com/117084751424889307187
Avatar użytkownika
100krotka
 
Posty: 300
Dołączył(a): poniedziałek, 21 lut 2011, 08:49
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: A gdzie jest biała?

Postprzez Hubertus » poniedziałek, 21 mar 2011, 08:31

A więc,kiełbasa przepyszna, wszystkim smakuje, ocena ogólna produktu 5 + :)

Zrobiłem wszystko wg. przepisu pedra, tylko zamiast wołowiny dodałem sarninę (łapatkę bardzo ścięgnistą, którą zmieliłem 2x).

Przepraszam za jakośc zdj.
Załączniki
Pozdrawiam
Hubert vel Hubertus
Avatar użytkownika
Hubertus
 
Posty: 280
Dołączył(a): czwartek, 13 sty 2011, 21:25

Następna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron