KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez kik » środa, 24 lut 2010, 22:04

Przepraszam jezeli pytanie które zadam jest naiwne ale jestem dość początkujacy i nie wszystko rozumiem.Prosze o odpowiedź czy temperatura i czas przechowywania sa rzeczywiscie takie jak w przepisie , jezeli tak to w jakich warunkach można tak długo przechowywac, czy w zamknietym pojemniczku czy otwartym? Czy tez wkaradł sie bład i zamiast 14 mialo byc 4 stopnie czyli w lodowce? I czy takie pojemniczki po pasteryzacji mozna traktować jak hermetycznie zamkniete słoiki?
Nastepne pytanie dotyczy cukru, jaka on pełni rolę i czy mozna bez szkody dla jakosci lub smaku z niego zrezygnowac?
kik
 
Posty: 8
Dołączył(a): sobota, 6 lut 2010, 11:20

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez wielkopolanin » środa, 24 lut 2010, 22:46

- cukier;

Głównym celem peklowania (cukier) jest utrwalenie barwy mięsa i polepszenie jego cech organoleptycznych. Utrwalenie barwy polega na redukcji azotanów i azotynów znajdujących się w solance do tlenku azotu, który łączy się z barwnikami mięsa (hemoglobina i mioglobina). W wyniku tego połączenia powstają związki nadające mięsu przyjemną jasnoczerwona barwę, która utrzymuje się podczas obróbki cieplnej.
Kiełbasa słoikowa w kubku wytrzymuje 14 dni w temperaturze 14stC oczywiście to jest górna temperatura wytrzymałości.
Osobiście polecam przechowywanie kiełbasy w temperaturze 6-8stC. Ważnym czynnikiem jest, aby przechowywać kiełbasę przy zamkniętych wieczkach.
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez wielkopolanin » środa, 24 lut 2010, 23:03

Łysy, Gratuluję wyrobu!!!
Mam małe pytanie odnośnie zmielenia owej kiełbasy na moje oko wygląda, że jest mielona na grubszym sitku może się mylę???
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez Łysy » środa, 24 lut 2010, 23:12

Wielkopolanin, Ty to masz oko. Faktycznie, nie mam sitka 6 mm i zmieliłem na 8 mm. Muszę zaopatrzyć się w szerszy zestaw sitek. Ale smak kiełbasy, super.
Avatar użytkownika
Łysy
 
Posty: 444
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 18:28
Lokalizacja: Siedlce

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez wena » środa, 24 lut 2010, 23:23

Po takim zachwalaniu muszę też taką kiełbaskę zrobić. Tylko się zastanawiam czy w kubkach (bo takie mam) czy w osłonkach barierowych.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez Łysy » środa, 24 lut 2010, 23:36

wena napisał(a):czy w kubkach (bo takie mam) czy w osłonkach barierowych

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym i w tym, i w tym. I po pierwszym razie, będziej mądrzejszy. :D
Avatar użytkownika
Łysy
 
Posty: 444
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 18:28
Lokalizacja: Siedlce

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez wena » środa, 24 lut 2010, 23:42

Masz rację. Trzeba zrobić eksperyment. Sam jestem ciekaw co będzie lepsze. No i w sumie czy będzie różnica w smaku. W przyszłym tygodniu pierwsze próby.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez ignorant » czwartek, 25 lut 2010, 00:30

Wena,- co prawda nie pytany,
ale już Ci odpowiem teraz ,żebyś potem nie
mówił,że "mądry polak po szkodzie".
Będzie kilka różnic. Organoleptyczne również,
ale smakowo,stawiam na tą w kubkach.
A wogóle to nie bądż taki skromny.
Wiem co potrafisz.Widziałem Twoje wędliny.
"Błysk w oku" na ich widok.Ja tak to nazywam.
P O Z D R A W I A M.
ignorant
 
Posty: 341
Dołączył(a): piątek, 15 sty 2010, 22:47
Lokalizacja: Włocławek

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez wena » czwartek, 25 lut 2010, 23:57

Powoli. Temet kiełbaski dojrzewa. Dzisiaj moczy się schinkenpeck. Ostatnio miałem troche za słony, ale i tak wszystkim samkował. Zobaczymy co wyjdzie teraz.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: KIEŁBASA SŁOIKOWA W KUBKU POLIPROPYLENOWYM

Postprzez tadzio » niedziela, 14 mar 2010, 11:40

A oto mój wyrób, ściśle w/g przepisu wielkopolanina nic nie modyfikowany:
Załączniki
tadzio
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 24 lis 2009, 20:35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kiełbasy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość