Szynka parzono-wędzona

Szynka parzono-wędzona

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 15 lip 2012, 17:29

Naszło mnie ostatnio na eksperyment... gdzieś przeczytałem że można sparzyć mięso przed wędzeniem i postanowiłem przetestować to na szynkach. Postanowiłem napisać tego posta ku przestrodze tych którzy chcieli by pójść moim śladem ;) Szynki były peklowane standardowo. Po peklowaniu szynki parzyłem w temp ok 80stC do uzyskania wewnątrz 70stC. Sparzone szynki wędziłem 4h gęstym zimym dymem. Po 4h szynki były dalej prawie białe... za radą Pedra postanowiłem podnieść temp do 60stC... Po kolejnych 8h wędzenia odpuściłem... Szynki maja kolor jasnobrązowy (kawa z mlekiem) i pomimo tego że w srodku są soczyste i zjadliwe to takiego sposobu wędzenia nie polecam.
Załączniki
tak wyglądały po parzeniu...
a tak wyglądały po wędzeniu...
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez tito » niedziela, 15 lip 2012, 17:55

Witam jest jeszcze jeden sposób którego nikt nie stosuje a jest skuteczny po sparzeniu szynki osusz ogniem tak jak przy normalnym suszeniu, a po osuszeniu zrób taki szeroki żar i na jedną częśc żaru daj garnek z wodą żeby sie gotowała, a na druga część żaru daj drewno olchowe i w tedy masz parę z dymem efekt niesamowity w krótszym czasie uzyskujesz kolor ale warunek szynki muszą być suche bo na mokre siada mokry dym i je okopcisz powodzenia
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 15 lip 2012, 20:54

a jaki kolor ma szynka po takim zabiegu?
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez Tosia » poniedziałek, 16 lip 2012, 04:07

Art_B napisał(a):Szynki maja kolor jasnobrązowy (kawa z mlekiem) i pomimo tego że w srodku są soczyste i zjadliwe to takiego sposobu wędzenia nie polecam.



A tak marudziłeś że mogą nie być jadalne. Fajne wyszły :D a najważniejsze że soczyste i miękkie :D
Tosia
 
Posty: 231
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez ArT_B_ » poniedziałek, 16 lip 2012, 05:05

Tosiu fajne to są szynki na banerze forum ;) a te naprawdę wyglądają nieciekawie... zdjęcie niestety w pełni nie oddaje realizmu :(
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez Tomuś » wtorek, 17 lip 2012, 07:39

Ten "sposób",który przedstawił Tito to taki domowy "atmos" a więc sposób w jakim robi sie to w zakładach mięsnych.
Tomuś
 
Posty: 466
Dołączył(a): czwartek, 26 lis 2009, 16:36
Lokalizacja: Radomsko

Re: Szynka parzono-wędzona

Postprzez tito » wtorek, 17 lip 2012, 13:39

tak coś w tym stylu ale skuteczne i nikt prawie nikt tego nie stosuje
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41


Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość