Szynka z koźlęcia

Szynka z koźlęcia

Postprzez Crael » poniedziałek, 2 lip 2012, 00:46

SZYNKA Z KOŹLĘCIA

Udziec z koźlaka cały
Słonina wycięta z szynki wieprzowej

Bierzemy cały udziec z koźlaka i delikatnie wycinamy kości.
Do otworu powstałego po wycięciu kości dopasowujemy podłużny kawałek słoniny.

Peklujemy mięso i słoninę w proporcji na 2,5 kg mięsa 9 – 9,5 dkg peklosoli rozpuszczonej w 1 litrze wody.
Mięso i słoninę peklujemy ok. 10 dni.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy szybko i układamy do obcieknięcia, wysuszamy ręcznikiem kuchennym
W miejscu gdzie była kość układamy kawałek słoniny, zawijamy i dokładnie sznurujemy.
Wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu do wyschnięcia.

Wędzimy przez ok 120 min rzadkim dymem o temp. 30-40 st.C przez 2 -3 dni
Ostanie wędzenie przez ok. 30 – 40 minut dymem o temp. 50-60 st.C
Następnie ok. 20 – 30 minut dymem 80-90 st. C
Wieszamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
Studzimy i chowamy na noc do lodówki, następnego dnia parzymy lub
Zostawiamy na tydzień lub 2 do 3 tygodni w chłodnym i przewiewnym miejscu aby dojrzała.





SmacznegO
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szynka z koźlęcia

Postprzez sławuś » poniedziałek, 2 lip 2012, 18:42

I musiałeś to zrobić i pokazać jak ja jestem głodny !!! dostałem ślinotoku hihihihihih Wygląda super i tak zapewne smakuje - tylko skąd tu wziąć udziec z koźlaka...
...i ósmego dnia Pan stworzył Renault....
Avatar użytkownika
sławuś
 
Posty: 89
Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:27
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie


Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość