SZYNKA WESTFALSKA

SZYNKA WESTFALSKA

Postprzez wielkopolanin » poniedziałek, 7 gru 2009, 22:47

Szynka westfalska




Z sredniej szynki ok 8 kg wyjmujemy kości i solimy,biorąc 10 dag peklosoli.Po 24h zalewamy szynke solanką,przyrządzoną w następujący sposób. Do naczynia wkładamy 5 dag jałowca,5 dag kolendry.5 dag pieprzu do tego naczynia wlewamy 5l wody przegotowanej (wrzątek) po 10 minutach dodajemy60dag peklosoli,10dag miodu.Mieszamy,aż do rozpuszczenia się peklosoli.Szynke zalewamy przestudzoną solanką
i trzymamy odpowiednią liczbę dni, licząc po 1,5 dnia na 1 kg mięsa,czyli szynkę 8kg trzymamy ok 2 tygodni.Tak zapeklowaną szynkę moczymy w wodzie przez 4h,dokładnie wycieramy i sznurujemy bardzo mocno.Wędzimy dymem zimnym dębowym przez 2 tygodnie
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: SZYNKA WESTFALSKA

Postprzez kasikrocze » niedziela, 25 kwi 2010, 17:04

jezu co to za receptura
daj więcej szczegółów !
Avatar użytkownika
kasikrocze
 
Posty: 32
Dołączył(a): niedziela, 25 kwi 2010, 05:57

Re: SZYNKA WESTFALSKA

Postprzez wielkopolanin » poniedziałek, 20 wrz 2010, 21:25

"Tak mały jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze." ;)
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25


Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron