A co zrobić z polędwicą?

Re: A co zrobić z polędwicą?

Postprzez wielkopolanin » niedziela, 26 wrz 2010, 20:53

Polędwica gotowana Na świecie występuje niezliczona ilość gatunków polędwicy mimo, że zasadnicze fazy wyrobu polędwicy są takie same. Wyróżnić można polędwice surowe (polędwice suszone na powietrzu i polędwice wędzone) oraz polędwice gotowane. Popularność niektórych rodzajów i gatunków polędwic zależy w dużej mierze od klimatu i tradycji wędliniarskich danego kraju czy regionu.
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: A co zrobić z polędwicą?

Postprzez tito » poniedziałek, 27 wrz 2010, 10:47

witam ja np; nieraz używam polędwicy do salcesonu parzę kilka min przecinam na pół wzdłuż wkładam do poliamidu na długość wkładam resztę farszu i po sparzeniu w salcesonie przez całą długość jest kawał delikatnego mięcha
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: A co zrobić z polędwicą?

Postprzez OLINKA » wtorek, 7 gru 2010, 20:39

Witam !!! Mnie ostatnio "naszło" na polędwicę i robię ją często . Nawet dzisiaj brzydka pogoda mnie nie zniechęciła i sobie uwędziłam dwie świętami. Oczywiście do świąt nie będzie po niej śladu więc zrobi się nową. Peklowana przez 24 h z nastrzykiem w ilości 4 % w stosunku do wagi mięsa. Wędzona 3,5 h w gorącym dymie. Następnie przypiekana do osiągnięcia wew. 70 st.c


Avatar użytkownika
OLINKA
 
Posty: 226
Dołączył(a): czwartek, 30 wrz 2010, 07:48
Lokalizacja: częstochowa/rędziny

Poprzednia strona

Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron