BOCZEK TYROLSKI

BOCZEK TYROLSKI

Postprzez wielkopolanin » środa, 2 gru 2009, 20:28

BOCZEK TYROLSKI
Boczek tyrolski jest od wieków wyrabiany przez rolników według tradycyjnych metod.
Każdy producent szczyci się własnym, oryginalnym przepisem na mieszankę przypraw, wcieraną w mięso przed rozpoczęciem wędzenia.
1 ze sposobów wyrabiania takiego boczku.
Substancje peklujące na 1kg mięsa (boczku)
30g soli lub peklosoli
2g mielonego pieprzu
2g granulowanego czosnku
6g utłuczonych naturalnych przypraw (jałowiec, kolendra, kminek, liść laurowy)
WYRÓB
Boczek nacieramy ręcznie substancjami peklującymi i ciasno układamy w naczyniu do peklowania. Podczas peklowania na sucho (3-4 tygodnie) regularnie odwracamy warstwy, tzn. boczki znajdujące się na wierzchu przekładamy na dół i odwrotnie. Jeśli solanka odpływa, musimy raz dosolić. Po ,,przepaleniu” boczków (1 tydzień w temp 6-8stC) moczymy je w zimnej bieżącej wodzie przez ok. 6h. Następnie po osuszeniu tyrolski boczek wędzimy obficie w zimnym dymie.
Stosując mieszaną metodę peklowania, po ok. 5 dniach mięso zalewamy solanką o ST.12%, tak by pokrywała całe mięso. Potem przez kolejne 10-12 dni peklujemy na mokro. Przepalanie boczku trwa 2dni w temp. 6-8stC.
Peklowanie może następować zarówno na sucho, jak i metoda mieszaną. Tyrolski boczek wyróżnia się ostrymi przyprawami oraz wędzeniem na zimno.
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez tadzio » sobota, 13 mar 2010, 19:14

robiłem go - peklowanie
tadzio
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 24 lis 2009, 20:35

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez tadzio » sobota, 13 mar 2010, 20:28

przed wedzeniem i po wędzeniu
Załączniki
tadzio
 
Posty: 34
Dołączył(a): wtorek, 24 lis 2009, 20:35

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez kasikrocze » niedziela, 25 kwi 2010, 16:42

to napewno ci się zaśmiardło
Jutro osobiście to zrobię i o owocach twojej receptury zakomunikuje
zrobiłem trochę obróbki foto

TY JAJA SOBIE Z LUDZI ROBISZ?
Avatar użytkownika
kasikrocze
 
Posty: 32
Dołączył(a): niedziela, 25 kwi 2010, 05:57

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez wielkopolanin » poniedziałek, 20 wrz 2010, 21:21

"Stan Twojego życia jest niczym innym, jak odbiciem stanu Twojego umysłu."
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez ArT_B_ » niedziela, 1 lip 2012, 15:07

W jakiej temp. go wędzić i jak długo?
счастье не цхуй в руки не возьмешь
Obrazek
Avatar użytkownika
ArT_B_
 
Posty: 158
Dołączył(a): środa, 28 mar 2012, 14:22
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez pedro » niedziela, 1 lip 2012, 18:32

Jeśli zimny dym to tak do 30 st. C. Wędzić przynajmniej trzy dni po kilka (4-8) godzin dziennie.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: BOCZEK TYROLSKI

Postprzez Humberto » niedziela, 3 mar 2013, 10:42

wielkopolanin napisał(a):Po ,,przepaleniu” boczków (1 tydzień w temp 6-8stC)


Wytłumaczcie po chłopsku, o co chodzi z tym "przepaleniem"? Kojarzy mi się z jakąś "ludową" recepturą ale pewnie ma to jakieś swoje technologiczne podstawy?
Przestańmy walczyć o lepsze jutro - zacznijmy walczyć o lepsze popołudnie.
Mrożek
Avatar użytkownika
Humberto
 
Posty: 3
Dołączył(a): poniedziałek, 25 lut 2013, 18:35
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość