SZYNKA WIELKOPOLSKA

SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez wielkopolanin » niedziela, 10 sty 2010, 14:12

SZYNKA WIELKOPOLSKA
SUROWIEC
-szynka wieprzowa 1kg
PRZYPRAWY
-peklosól 7dkg
-cukier 1łyżeczka
-1 litr wody
-2 ząbki czosnku
-2 listki laurowe
-5 ziarenek ziela angielskiego
SOLANKA
Solankę robimy w następujący sposób: wodę gotujemy wraz z przyprawami poza peklosolą cukrem jak wystudzimy wodę do 15stC następnie dodajemy cukier, peklosól mieszamy aż się dokładnie rozpuści.
Gotową solanką robimy nastrzyk, 20% po czym zalewamy szynkę pozostałą solanką i pozostawiamy na 72h w temp 5-8 stC po upływie czasu peklowania szynkę formujemy owijając przędzą lub wkładamy w siatkę. Szynkę uformowaną poddajemy ociekaniu 2-3h w przewiewnym miejscu.
Wędzenie
Proces wędzenia szynki przebiega w następujący sposób; rozgrzewamy wędzarnie do 50-60stC po czym suszymy szynkę ok. 1h do uzyskania lekko kleistej powłoki szynki po czym zamykamy komorę wędzarniczą i wędzimy szynkę 2-4h w gęstym dymie o temp 50stC do uzyskania odpowiedniego koloru.
Parzenie
Szynkę parzymy 1kg szynki parzymy 1h w temperaturze 78-80 st.C. Po sparzeniu szynkę wkładamy do letniej wody na 10-15min, po upływie tego czasu szynkę wyjmujemy z wody, aby odparowała.
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste."
Avatar użytkownika
wielkopolanin
 
Posty: 194
Dołączył(a): niedziela, 29 lis 2009, 09:25

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez kasikrocze » niedziela, 25 kwi 2010, 17:01

nie za dużo peklosoli?
jaką ma to wydajność?
Avatar użytkownika
kasikrocze
 
Posty: 32
Dołączył(a): niedziela, 25 kwi 2010, 05:57

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez sławuś » wtorek, 3 kwi 2012, 18:23

a to moje szynki na święta, :D :D teraz obsychają sobie , prawie profesjonalnie zasznurowane :lol: :lol:
Załączniki
...i ósmego dnia Pan stworzył Renault....
Avatar użytkownika
sławuś
 
Posty: 89
Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:27
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez Wiedźma » wtorek, 3 kwi 2012, 18:29

sławuś napisał(a): prawie profesjonalnie zasznurowane :lol: :lol:

A czego Ty chcesz od tego wiązania ? :o
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez tito » wtorek, 3 kwi 2012, 20:44

Sławuś zarąbiście zasznurowane pozdrawiam
tito
 
Posty: 146
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 14:41

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez Crael » sobota, 7 kwi 2012, 18:31

Sławuś zawiązane pierwszoklaśnie :D :D :D sam bym tego lepiej nie zrobił, bo przeważnie używam siatek :oops:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez sławuś » niedziela, 8 kwi 2012, 12:16

Crael- też bym użył siatki , ale akurat wyszły :lol: :lol: a teraz efekt końcowy! Szyneczka smakowita , soczysta i pyszna!!!
Załączniki
...i ósmego dnia Pan stworzył Renault....
Avatar użytkownika
sławuś
 
Posty: 89
Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:27
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez Crael » niedziela, 8 kwi 2012, 14:20

Tylko pogratulować takiego wyrobu :D :D Bardzo smakowicie wygląda :D :D :D
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez Wiedźma » niedziela, 8 kwi 2012, 15:20

Sławuś ! Masz dobrego nauczyciela :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SZYNKA WIELKOPOLSKA

Postprzez Zbyh1 » wtorek, 8 kwi 2014, 16:56

Przepis stosuję od dawna, jednak zwiększam ilość soli do 10 dkg/litr wody. Ilość mięsa jest większa , bo ok 1,4 kg/ litr Stosuję mieszankę peklosól/sól w ilości 7/3. Smak i słoność wg mnie idealna. Pozdrawiam autora przepisu :!:
Zbyh1
 
Posty: 1
Dołączył(a): wtorek, 8 kwi 2014, 16:50


Powrót do Wędzonki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron