Serek ziołowy do wielkanocnego barszczyku :)

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Serek ziołowy do wielkanocnego barszczyku :)

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 28 mar 2013, 19:00

Serek taki zobaczyłam u mojej teściówki-i bardzo mi posmakował.Nie ma tu jednak szczegółowego przepisu-tylko na oko-i do smaku :lol:

Twaróg -ok.1/2 kg mielimy,dodajemy do smaku sól,pieprz,paprykę ostrą,zioła [ja daję zazwyczaj zieloną czubrycę]-wszystko dokładnie mieszamy,próbujemy-ma być ostre.Następie dodajemy żółtko i mieszamy.Robimy z tego kulę-którą potem spłaszczamy i zawijamy w gazę wcześniej nasączoną olejem.Pieczemy na blaszce w temperaturze 120-150 stopni tak z pól godzinki.Wyjmujemy z piekarnika-i zostawiamy do wystygnięcia.Jak jest zimny -zdejmujemy gazę-i kroimy w kostkę do talerza z wielkanocnym barszczem czy żurkiem.Trójkącik zawsze wycinam i wkładam do koszyczka ze święconką
Załączniki
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość