SER TOPIONY Z DODATKAMI

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez pieron2007 » piątek, 15 paź 2010, 11:38

Również mi udało się zrobić. Zaskoczony jestem jak łatwo mi poszło. Przyznam, że robiłem na oko, bo nie miałem wagi (ostala w browarze) i wyszło nie co lejące, ale jest super.
Dzięki za przepisy.
Kule bele :) Pozdrawiam Was serdecznie !!!
Avatar użytkownika
pieron2007
 
Posty: 162
Dołączył(a): sobota, 20 mar 2010, 22:03
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez Wiedźma » piątek, 15 paź 2010, 18:53

Mówiłam, że to łatwizna :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez mark33 » sobota, 3 mar 2012, 14:28

Ja dziś nastawiam domowy serek dojrzewający zwany zgliwiałym lub "hauskyjzą" (czy jakoś tak), przepis bardzo podobny do powyższych z tym, że dojrzewanie naturalne bez dodatku sody. Ser jest mocno aromatyczny :mrgreen: szczególnie proces przetapiania z solą i kminkiem (bądź innymi dodatkami)potrafi załatwić całe mieszkanie na cacy. Można sterować mocą aromatu za pomocą sody jednak najlepszy jest bez jej dodatku po tygodniu czy 10 dniach dojrzewania (zależne od temperatury otoczenia im cieplej tym szybciej gliwieje). Można 4 dni potrzymać w naczyniu przykrytym gazą do lekkiego zgliwienia potem przyśpieszyć proces sodą. Ser do tego procesu musi być chudy zapobiega to goryczy powstałej w wyniku psucia się tłuszczu. Ser chudy rozdrobnić widelcem wsypać do miski nakryć gazą czy inną szmatką opasać gumką i zapomnieć na 5 dni, po tym czasie warto wymieszać całość dla równego postępu procesu gliwienia i znów odstawić aż się sam zacznie upominać zapachem :D . Znakomity aromatyczny :twisted: ser do piwa i nie tylko. Po przetopieniu najlepiej wlać do słoików i do lodówki, po tygodniu leżakowania jest jeszcze lepszy niż "świeży". Tato bardzo zawsze chwali mówi, że to smaki z dzieciństwa.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez mark33 » czwartek, 8 mar 2012, 17:23

Dziś serek już przetopiony w słoikach siedzi, wyszedł fajny i nawet nie było zbytniego czadu przy topieniu. Jeszcze kilka dni w słoikach i będzie super smaczna zagrycha do piwa. Szybko poszedł proces gliwienia ciepły blat nad kaloryferem zrobił swoje.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez Wiedźma » czwartek, 8 mar 2012, 19:06

mark33 napisał(a):nawet nie było zbytniego czadu przy topieniu.

Dlatego zawsze robię z sodą, bo jakoś boję się tego "czadu" ;) :lol: .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez mark33 » czwartek, 8 mar 2012, 21:18

Wiedźma napisał(a):
mark33 napisał(a):nawet nie było zbytniego czadu przy topieniu.

Dlatego zawsze robię z sodą, bo jakoś boję się tego "czadu" ;) :lol: .


Próbowałem obu sposobów ser naturalnie gliwiejący po prostu dużo bardziej mi smakuje, ma pełny bukiet :D aromatów. Taki z sodą trzeba dobrze przyprawić żeby był smaczny, a naturalny jest sam z siebie dobry.
Ale to tylko moje zdanie może trzeba zrobić taki ser kilkanaście razy i w końcu się zdecyduje na zapaszki, robię go od kilku lat i tak jakoś poszło na maxa -polecam nie ma się czego bać (się wywietrzy :lol: )
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez Wiedźma » czwartek, 8 mar 2012, 21:20

Wiedźma napisał(a):Taki z sodą trzeba dobrze przyprawić żeby był smaczny

Konsumenci są zawsze zadowoleni :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez mark33 » czwartek, 8 mar 2012, 22:22

Nie twierdzę, że nie smaczny bo gdzież bym śmiał. Jak widzę dodatki: orzeszki, szynka,czosnek i przede wszystkim autorkę serka to w ciemno mogę powiedzieć, że dobry. Źle się wyraziłem to po prostu różne sery są.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez Wiedźma » piątek, 9 mar 2012, 08:15

U nas w domu ten ser raczej małym powodzeniem się cieszy :( , ale dla znajomych chętnie robię. Może kiedyś odstawię ser do samodzielniego "nabrania aromatów" ;) :lol: .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: SER TOPIONY Z DODATKAMI

Postprzez mark33 » piątek, 9 mar 2012, 19:47

Osobiście polecam, kminek, sól i trochę masła. Jajko odpadło z powodu trwałości. Sądzę, że niewiele wnosi a jak ser dłużej poleży to lepiej żeby tam jajec nie było.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron