Terrina z sera

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Terrina z sera

Postprzez Wiedźma » czwartek, 12 sty 2012, 10:47

Przepis znalazłam w necie. Terrina jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra.

Serowa terrina

Składniki:
2 czubate łyżeczki żelatyny
10 łyżek mleka
5 łyżek śmietany 18%
20 dag sera edamskiego
10 dag serka topionego (ja użyłam "złotego ementalera" z firmy SerTop)
kilka czarnych oliwek, papryka, kapary lub inne dodatki (kto co lubi?)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. zioła (bazylia, natka, rozmaryn)


Żelatynę zalać mlekiem, odstawić aby napęczniała. W garnku podgrzać śmietanę, dodać starty żółty ser i pokrojony serek topiony. Podgrzewać, aż się rozpuszczą. Dodać żelatynę z mlekiem. Mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać oliwki i ew. inne dodatki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Wlać do formy wyłożonej natłuszczoną folią. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron