Biały ser ziołowy.

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Biały ser ziołowy.

Postprzez Tosia » czwartek, 24 mar 2011, 17:00

2 l. pełnotłustego mleka,
1/2 kwaśnej śmietany,
sól,
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
szczypta cynamonu.
Mleko przegotować, ostudzić, wymieszać ze śmietaną i odstawić na 24 godź.Garnek ze zsiadłym mlekiem wstawić do nagrzanego piekarnika lub wstawić w drugi napełniony wodą o temp 75-80 st.C.i ustawić na małym gazie. mleko podgrzewać przez kilka godzin aż oddzieli się ser.Wtedy wszystko przelać do lnianego woreczka. po wyjęciu z woreczka obtoczyć mieszanką ziołową. Gotowy ser po obsuszeniu na powietrzu przez 3 dni owinąć w pergamin i wstawić do lodówki .
Taki ser podawany był nie tylko do kanapek lecz także jako samodzielna przystawka do piwa.

Przepis z książki " Kuchnia Kresowa"
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Biały ser ziołowy.

Postprzez radzio » czwartek, 24 mar 2011, 19:17

Może to być smaczne? Szczególnie intryguje mnie ta posypka ziołowa. Chyba się skuszę ale poczekam aż będzie cieplej, bo teraz mleko nie bardzo chce się zsiadać.
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Biały ser ziołowy.

Postprzez wena » czwartek, 24 mar 2011, 21:37

No jak pasuje do piwa to musi być dobry.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Biały ser ziołowy.

Postprzez Tosia » czwartek, 24 mar 2011, 22:45

Nie wiem jak smakuje, ja biały serek to tylko na słodko :D
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25


Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron