Domowe masło

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Domowe masło

Postprzez daro » niedziela, 13 mar 2011, 11:28

Wiem ,że robicie masło . Jest troszkę o jego produkcji domowej , ale porozrzucane .
Od dzisiaj mam załatwione 10 litrów mleka , a wiem że ser można robić z mleka zbieranego.
Bardzo proszę o przepisy mniej lub bardziej zaawansowane . Jakaś propozycja sprzętu .
Z góry dziękuję :D
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Domowe masło

Postprzez pedro » poniedziałek, 14 mar 2011, 09:49

Oto moja maselnica :D .
Do zrobienia tego ustrojstwa wykorzystałem plastikową bańkę na mleko, kawałek gwintowanej szpilki, plastikowy talerz, dwie nakrętki + podkładki oraz rurkę termokurczliwą.

Jednorazowo można robić masło z ok. 0,7 l śmietany.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Domowe masło

Postprzez radzio » poniedziałek, 14 mar 2011, 21:41

No i już mam co robić. Pedro skąd zadobyłeś taki pojemnik?
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Domowe masło

Postprzez wena » poniedziałek, 14 mar 2011, 22:36

PEDRO - złota rączka. Ciekawe. Chyba też będę musiał coś takiego zrobić.
Tylko pytanie - ile trzeba dobrego mleka na 0,7 litra śmietany?
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: Domowe masło

Postprzez pedro » poniedziałek, 14 mar 2011, 22:47

radzio napisał(a):Pedro skąd zadobyłeś taki pojemnik?


Kiedyś były dostępne w sklepach. Nie wiem jak teraz :roll: .

wena napisał(a):Tylko pytanie - ile trzeba dobrego mleka na 0,7 litra śmietany?


Z 10 litrów pełnotłustego mleka zbierałem spokojnie 1,5 litra śmietany. Mleko było zsiadłe, a po zebraniu śmietany pozostawało "kiszki" na 1,5 kg twarogu :D . Wychodzi więc 5 litrów mleka na 0,7 l śmietany.
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Domowe masło

Postprzez daro » środa, 16 mar 2011, 20:17

Zakupiłem takie urządzenie na Allegro

I ku uciesze moje pierwsze masło


Zrobiłem je inaczej niż w przepisach , które czytałem
Mianowicie wg instrukcji zamieszczonej przy tym sprzęcie .
Ubijałem kwaśną wiejską śmietanę o temperaturze 21*C
Po 5 minutach śmietana urosła prawie jak bita po czym opadła i wyczułem ,że jest masło :D
Płukałem ,potem wyciskałem i mam :D
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Domowe masło

Postprzez Wiedźma » środa, 16 mar 2011, 21:02

Fiu, fiu :D !Moje gratulacje! No, to daro już masz swojskie masełko do swojskiego chlebka :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Domowe masło

Postprzez radzio » środa, 16 mar 2011, 21:42

Wow, Daro gratulacje! Dziś znalazłem nowe dojście do wiejskiego mleka (1,2 zł/l) Będę mógł zaszaleć.
Masło zrobię napewno.
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Domowe masło

Postprzez szamanicaaa » czwartek, 17 mar 2011, 08:03

Pedro-ale masz fajne ustrojstwo do masła!!!!!!!!

Daro-normalnie czapki z głow-masełko jak się patrzy-i jaki sprzęt profesjonalny!!!!!!!!!!!

A ja robiłam w butelce po napoju-takiej 2-litrowej plastykowej :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Domowe masło

Postprzez daro » czwartek, 17 mar 2011, 08:27

Słuchajcie Kochani .Mam czterdzieści parę lat :lol: no dobra i jeszcze parę i zapomniałem jak smakuje masło . Prawda,że w sklepach nie ma już praktycznie masła nawet w nazwie np Śmietankowe , a nie masło śmietankowe .itd,itd ,To co się nazywa masłem też niewiele ma z nim wspólnego .
To mojeeee .No niebo w gębie . Tak jak namawiam do pieczenia chleba proszę spróbujcie jeden raz .
Zróbcie masełko :D
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość